Felhívás!

Dr. Tonk Márton lesz a Sapientia EMTE új rektora

Dr. Tonk Márton lesz a Sapientia EMTE új rektora Románia

Tonk Mártont választották a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorává az egyetem oktatói és diákképviselői – közölte csütörtökön a tanintézet.

A 47 éves filozófiatörténész professzor 2006 óta főállású oktatója az egyetemnek, mindeddig a kolozsvári kart és az egyetem döntéshozó szervét, a szenátust vezette. Tonk Márton egyedüli jelölt volt a tisztségre, és a szavazatok csaknem 96 százalékát szerezte meg. Az egyetemi választásokon a szavazati joggal rendelkező tanárok és diákképviselők több mint 80 százaléka vett részt.

Tonk Márton azt követően kezdheti el a rektori munkát, hogy választott tisztségében a tanügyminisztérium is megerősíti.

Tonk Márton az MTI-nek elmondta: jövőre lesz húszéves az egyetem, és az első számú kihívás számára, a húsz év alatt elért eredmények megerősítése. Hozzátette, a doktori iskolák beindítása lesz a mandátuma kiemelt feladata. Megjegyezte: a doktorképzést olyan hiányszakokon indítanák, ahol az egyetem most is kiemelkedő kutatási eredményekkel rendelkezik, és ebben sem a mennyiségre, hanem a minőségre összpontosítanának. Azt is céljának tekinti, hogy Sepsiszentgyörgyön hozzák létre az egyetem negyedik karát. A városban a marosvásárhelyi kar kihelyezett tagozata működik, ahol jelenleg agrártudományi és erdőmérnöki képzés folyik, de készülnek az akkreditációs dossziék a sport és edzői szakokra és művészeti szakokat is indítanának. Ezeket szerveznék önálló karrá.

Tonk Márton azt is megemlítette, hogy szeretné erősíteni azt az életérzést, hogy “jó sapisnak lenni” mind a szakmai tekintetben, mind a közösségi tevékenység és szerepvállalás tekintetében mind pedig anyagi tekintetben is.

A magyar állam anyagi támogatásával működő, Romániában azonban magánegyetemként bejegyzett Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001-ben kezdte az első tanévét, első rektora a most rektorrá választott Tonk Márton édesapja, néhai Tonk Sándor történész volt. A mostani választásokat azét írták ki, mert hamarosan lejár Dávid László rektor második mandátuma.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen három (kolozsvári, csíkszeredai és marosvásárhelyi) karán és négy oktatási helyszínén összesen 32 alapszakon és 12 mesterszakon oktatnak. Az egyetemnek a 2020-2021-es tanévben közel 2300 hallgatója van.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.