Felhívás!

DNA tevékenységi jelentés: 2018 egy atipikus év volt

DNA tevékenységi jelentés: 2018 egy atipikus év volt Románia

2018 egy atipikus év volt, amelyre rányomta bélyegét Laura Codruţa Kövesi távozása és az Igazságügyi Felügyelet (IJ) ismétlődő ellenőrzései – mondta el az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éves tevékenységi beszámolóján Călin Nistor ügyvivő főügyész.

A főügyész szerint a tevékenységet befolyásolta az alkotmánybíróság több döntése is, amelyeknek közvetlen hatása volt az intézmény működésére.

Emlékeztetett: az Igazságügyi Felügyelet ötször tartott ellenőrzést a DNA-nál, és sor került a számvevőszék ellenőrzésére is.

2018-ban félannyi feljelentést regisztráltak, mint 2015-ben – mondta el Călin Nistor, aki hozzátette: ez a körülmény természetesen befolyásolja az intézmény tevékenységének egyéb mérőszámait, például a megoldott esetek számát.

A főügyész szerint 2018-ban összesen 1.513 megkeresés érkezett magán- és jogi személyek részéről büntetőeljárás megindítására. A DNA-nál 9.191 ügy vár megoldásra, ez csaknem kétezerrel kevesebb mint egy évvel korábban (11.234).

Az eljárás alatt lévő ügyekben az okozott kár összege eléri a 412 millió eurót, összesen 400 millió értékben foglaltak le vagy helyeztek zár alá anyagi javakat.

Elmondta: a DNA-ügyekben elsősorban az állam magas tisztségviselői, bírák, ügyészek, rendőrtisztek a tanügyi- és egészségügyi rendszer képviselői szerepelnek.

Ugyanakkor 26 olyan esetük van, amelyekben pártok, vagy politikusok finanszírozását vizsgálják.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.