Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dîncu: a NATO-nak kellene tárgyalásokat folytatnia Oroszországgal

Dîncu: a NATO-nak kellene tárgyalásokat folytatnia Oroszországgal Románia

A védelmi miniszter szerint a háborúnak csak béketárgyalások vethetnek véget, amelyeket Ukrajna helyett a „világ országainak, az Egyesült Államoknak, a NATO-nak” kell lefolytatniuk Oroszországgal, az ukrán elnök pártjának frakcióvezetője azonban úgy véli, hogy a Nyugatnak nem Moszkvával, hanem Kijevvel kellene tárgyalnia Ukrajna NATO-felvételéről – írta hétfői számában az Adevărul.

Az Adevărul Vasile Dîncunak egy román kereskedelmi tévében elhangzott interjúját idézte, amelyben a tárcavezető úgy vélekedett: azért kell a békefeltételeket és biztonsági garanciákat a Nyugatnak kialkudnia Oroszországgal Ukrajna számára, mert az ukrán politikusok nem engedhetik meg maguknak, hogy hozzájáruljanak „egy igazságtalan területvesztéshez, ez számukra túl nagy politikai vereség lenne”.

A miniszter szerint a béketárgyalás mindenképpen jobb lenne, mint a jelenlegi – emberéleteket és anyagi javakat megsemmisítő – pusztítás, még akkor is, ha csupán egy befagyott konfliktust eredményezne.

Az Adevărul szerint válaszképpen David Arahamija, a kijevi Nép Szolgája párt frakcióvezetője, az oroszokkal korábban tárgyalásokat folytató ukrán küldöttség vezetője a Zn.ua hírportálnak azt mondta: Európa békéjét kizárólag a kollektív biztonság és Ukrajna katonai ereje garantálhatja, úgyhogy Ukrajna a NATO-csatlakozásáról akar tárgyalni a Nyugattal, erre kell összpontosítani, és „felesleges” ebbe Oroszországot is bevonni.

A védelmi miniszter – egy esetleges ukrán területvesztés árán is – békekötést sürgető megszólalása némiképp árnyalja Bukarest eddigi, Ukrajna területi épsége mellett következetesen kiálló, Ukrajna mellett elkötelezett álláspontját. Dincu azonban ugyanabban az interjúban leszögezte: igazságtalannak, Ukrajna elleni bűncselekménynek tartja az oroszok által indított háborút, amelyet a Szovjetunió „elvesztése”, a birodalmi ambícióik kudarca feletti frusztráció következményének nevezett.

Vasile Dîncu – az Európai Unió és az Egyesült Államok több más vezető politikusával együtt – ukrán állami kitüntetést kapott Volodimir Zelenszkijtől augusztusban, Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának támogatásában, a nemzetközi együttműködés megerősítésében szerzett személyes érdemei elismeréseképpen.

Az USR magyarázatot vár a nyilatkozatra

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a parlamentbe hívja Vasile Dîncu védelmi minisztert, hogy adjon magyarázatot az ukrajnai béketárgyalásokkal kapcsolatos legutóbbi nyilatkozatára, amely – az ellenzéki párt szerint – „árt” Romániának az EU-val és a NATO-val fenntartott partnerségének.

Vasile Dîncu azt nyilatkozta szombaton a Prima TV-nek adott interjúban, hogy a béketárgyalások jelentik az egyetlen esélyt arra, hogy véget érjen a háború, de „a világ országainak, a NATO-nak, az Egyesült Államoknak kell kialkudnia a biztonsági garanciákat és a békét” Ukrajna számára. „Ukrajna egyedül nem lesz képes tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály jelenleg nem engedheti meg magának, hogy felvállalja (…) a területvesztést, a végül is igazságtalan területvesztést. Ez túl nagy vereség lenne a politikum számára” – fogalmazott. Hozzátette, a béketárgyalás akkor is jobb lenne, ha csak „befagyott konfliktust” eredményezne.

Az USR képviselőházi vezetője, Ionuţ Moşteanu a párt hétfői közleményében leszögezte, nem ez az első alkalom, amikor a védelmi miniszter „szakmai hozzá nem értésről tesz tanúbizonyságot”, de ez a nyilatkozata „mindenen túltesz”.

„Megértjük, hogy a PSD – a régi politikai osztályhoz tartozó többi párthoz hasonlóan – tele van orosz szócsövekkel, de az megengedhetetlen, hogy Románia védelmi minisztere az európai és a nemzetközi partnerekéivel ellentétes álláspontra helyezkedjen” – nyomatékosította.

Az USR a parlamentben vár magyarázatot a tárcavezetőtől arra, hogy „miért karolja fel egyre gyakrabban a Kreml retorikáját”, ezért október 17-ére meghívták a törvényhozás elé a kormány órája keretében. 

forrás: MTI, Agerpres

fotó: Forrás: Vasile Dîncu/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások