Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

DIICOT az augusztus 10-i tünetésről: a békés tüntetőket erkölcsi bűnrészesség terheli

DIICOT az augusztus 10-i tünetésről: a békés tüntetőket erkölcsi bűnrészesség terheli Románia

Egyebek mellett „a békés tüntetők erkölcsi bűnrészességére” is hivatkozik a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) annak indoklásában, hogy miért zárta le vádemelés nélkül az augusztus 10-ei diaszpóratüntetés ügyét.

Hirdetés
Hirdetés

A vádhatóság szerint a „békés tüntetők” egyáltalán nem határolódtak el a rendőrökre támadó agresszív csoportoktól, inkább ‘mulattak’ a történteken.

Mi több, a DIICOT azt állítja, hogy a nem minden „kollaterális áldozat” volt ‘”ártatlan áldozat”.

A vádhatóság szerint 16 óra után több csoport agresszíven viselkedett a csendőrökkel szemben, kövekkel és üvegpalackokkal dobálta őket, viszont a békés tüntetők megakadályozták, hogy kiemeljék őket a tömegből. A rendőrség ezt követően vetett be különböző eszközöket és szereket, egyebek mellett könnygázt, amiből kaptak a magukat békésnek mondó tüntetők is.

A DIICOT olyan fogalmakat is elemez, mint például „erkölcsi bűnrészesség”, „kollaterális áldozat”, „ártatlan áldozat”, hogy leírja azon tiltakozók hozzáállását, akik nem működtek együtt a rendőrséggel.

A nyomozók gyakorlatilag arra a következtetésre jutottak, hogy a csendőrök beavatkozásának nem minden „kollaterális” áldozata egyúttal „ártatlan” áldozat is.

A DIICOT „példaként, de nem feltétlenül a leginkább reprezentatívként” néhány felvételt is bemutatott, amelyen „a látszólag békés tüntetők kollaterális, de nem ártatlan áldozataivá válnak a csendőrök akcióinak, akik megpróbálják visszaszorítani a rájuk támadó agresszív elemeket” – teszi hozzá DIICOT.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük