Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Digitális formában is felmutatható a kötelező gépjármű biztosítást

Digitális formában is felmutatható a kötelező gépjármű biztosítást Románia

Mától digitális formában is felmutathatják a gépkocsivezetők a kötelező gépjármű biztosítást, miután az Országos Pénzügyi Felügyelet közölte a Hivatalos Közlönyben a szabály módosítását.

Hirdetés
Hirdetés

Eddig a gépkocsivezetőket megbüntették, ha nem rendelkeztek a biztosítás nyomtatott változatával és habár kifizették, csak fényképet tudtak bemutatni róla. A pénzbírság 1000 lejig terjedt és a gépkocsit is lefoglalhatták.

Mától azonban online, ingyen ellenőrzik a kötelező gépjármű biztosítás meglétét az országos adatbázisban – jelentette ki a Sorin Greceanu, a Romániai Gépjármű Biztosító Iroda vezérigazgatója.

„A kötelező gépjármű biztosítással rendelkezők megbüntetésének elkerülése végett, akik a forgalomban nem tudják bemutatni ennek nyomtatott változatát, másik két eszközön is igazolhatják a biztosítás kifizetését. Digitálisan, egy telefonon, ahol látszik a biztosítás érvényességi ideje, és ha ez sem lehetséges, van egy másik módszer, a biztosítás meglétének ellenőrzése az országos adatbázisban, ami ingyenes és a gépjármű rendszáma alapján történik és pár másodperc alatt megérkezik a válasz”.

Az országot elhagyó gépkocsivezetőknek, akik az Európai Unió területére utaznak, azt javasolják, hogy legyen náluk a biztosítás nyomtatott változata is. Ez egyébként kötelező az unión kívüli országokban.

(Marosvásárhelyi Rádió)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük