Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă szerint a PSD nem terjeszt álhíreket

Dăncilă szerint a PSD nem terjeszt álhíreket Románia

Cáfolja Viorica Dăncilă szociáldemokrata pártelnök, hogy a PSD álhíreket terjesztene.

Hirdetés
Hirdetés

Egy péntek esti sajtótájékoztatón többek között azt kérdezték az újságírók a Szociáldemokrata Párt államfőjelöltjétől, hogy jóváhagyta-e a PSD vezetősége a hamis hírek terjesztését, ahogyan azt az USR-PLUS választási szövetség állítja, amely bűnvádi feljelentést is készül tenni emiatt.

„Nekem semmiféle ilyen anyagról nincs tudomásom, mi nem tennénk ilyent. Szerintem az USR-PLUS szövetségnek inkább a Cotroceni-palota és Johannis jelölt felé kellene tekintgetnie, nem a PSD felé. Mi nem harcolunk az USR-PLUS szövetséggel, soha nem is álltunk elő rájuk vonatkozó vádakkal. (…) Észrevettem, hogy Johannis jelölt is azonnal átvette ezt, és azt mondta, hogy a PSD félretájékoztat. Valószínűleg azért tette, hogy így leplezze gyávaságát és arroganciáját, mert sokkal könnyebb előállni és másokat vádolni” – fogalmazott.

A PSD elnöke hozzátette, saját kampánycsapata foglalkozik az online felületekkel és programjának népszerűsítésével.

A Dăncilă-kabinet miniszterei sorra vitára fogják hívni az Orban-kormány tagjait

A Dăncilă-kormány miniszterei nyilvános vitára fogják hívni az Orban-kabinet tagjait – jelentette be Viorica Dăncilă.

A PSD államfőjelöltje azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy jelenleg egy „arrogáns államfő” vezeti az országot, és „arrogáns miniszterek” vannak hatalmon, akik különféle vádakkal állnak elő, anélkül, hogy bizonyítani tudnák ezeket.

„Ezért úgy döntöttem, hogy a Dăncilă-kabinet miniszterei sorra vitára fogják hívni a Johannis dinasztia első Ludovic Orban-kormányának tagjait, mert fontos, hogy ismerjük az igazságot, fontos, hogy mondjuk el, mit tettünk mi, illetve mi a tervük ezeknek az embereknek, akik nap mint nap csak a nehéz örökséggel hozakodnak elő” – fogalmazott.

Dăncilă ugyanakkor szélsőséges diskurzussal vádolta meg Klaus Johannis államfőt.

„Hallhattuk Johannis jelölt diskurzusát, amely antidemokratikus, Európa-ellenes és szélsőséges. Egyetlen célt tart szem előtt: a PSD eltüntetését, kivégzését. Ha holnap nem fog egyetérteni azzal, amit a Népi Mozgalom Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség vagy az RMDSZ mond, azokat is el akarja majd tüntetni?” – hangoztatta.

Első intézkedése az elnök mentelmi jogának eltörlése lenne

Ha megválasztják államfőnek, első intézkedésként referendumot fog kiírni az elnök mentelmi jogának eltörlése érdekében – jelentette ki pénteken a Szociáldemokrata Párt államfőjelöltje.

„Népszavazást fogok kezdeményezni annak érdekében, hogy Románia elnökének ne legyen többé mentelmi joga. Ezt nagyon fontosnak tartom, és valóra váltanám én Klaus Johannis 2014-ben tett ígéretét. Ahogyan egy éven és kilenc hónapon át, mialatt miniszterelnök voltam, nem volt mentelmi jogom, úgy vélem, az államfőnek sem kellene hogy legyen többé” – fogalmazott.

Dăncilă szerint második intézkedésként „harcolni” fog az Európai Tanácsban, hogy Románia több uniós alaphoz jusson. „Számomra fontos, hogy konkrét dolgokkal álljak elő, ne üres jelmondatokkal, amelyeket az emberek meghallgatnak ugyan, de nem válik a hasznukra” – mondta.

A PSD államfőjelöltje ugyanakkor felszólította Klaus Johannis elnököt, ismertesse azon államfők listáját, akikkel egyeztetett annak érdekében, hogy Románia az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagjává váljon. „Szerintem alig néhány személlyel tárgyalt az ügyben, mert inkább saját imidzsének építése foglalkoztatta, mintsem az ország javát szolgáló dolgok” – fogalmazott, hozzátéve, ha az államfő azt hangoztatja, hogy az ország külpolitikája az ő hatáskörébe tartozik, az ezzel kapcsolatos kudarcokat is fel kell vállalnia.

Miniszterelnöki mandátuma kapcsán állítása szerint azt rója fel magának, hogy nem sikerült maradéktalanul beszámolnia kormánya minden megvalósításáról.

„Nagyon sok mindent tettünk, és én mérleget vontam az intézkedésekről, amelyet reméltem, hogy ismertetni tudok majd a Klaus Johannisszal való találkozón, és még mindig remélem, hogy sor kerül egy ilyen vitára. Ebbe belefoglaltam mindent, amit a román állampolgárok, a nyugdíjasok, a fiatalok, a külföldön élők, a gazdák érdekében tettünk. Csak nem jutott elég idő a kommunikációra, mert én tényleg dolgoztam” – nyomatékosította.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások