Dăncilă: pozitív költségvetés-kiigazítást fogad el a kormány

Dăncilă: pozitív költségvetés-kiigazítást fogad el a kormány Románia

Pozitív költségvetés-kiigazítást fogad el hétfői ülésén a kormány – hangsúlyozta a kabinet ülésének elején Viorica Dăncilă.

A miniszterelnök elmondta, az első olvasatban az előző kormányülésen tárgyalt költségvetés-kiigazítás pozitív irányú lesz, ennek révén biztosítani tudják a közalkalmazotti bérek, a nyugdíjak és minden szociális juttatás kifizetését, az intézmények jó működését és a kulcsfontosságú befektetések folytatását.

A kormányfő rámutatott, az egészségügyi minisztérium büdzséje nem változik az év elején megszabott összeghez képest, az alapokat az egészségügyi intézmények felszerelésére és felújítására, az országos programok folytatására, az árkedvezménnyel kiváltható gyógyszerek biztosítására, valamint az orvosok megemelt bérének kifizetésére fordítják.

Dăncilă hozzátette, az oktatásra szánt alapok “továbbra is 42,4 százalékkal meghaladják a 2018-as évieket”. A hátrányos helyzetű családból származó iskolások továbbra is részesülni fognak a tanszervásárlási támogatásból, mintegy egymilliárd lejt azonba elvonnak az oktatási tárcától, elsősorban azért, mert nem sikerült időben előkészíteni a Megyek az iskolába elnevezésű programot – magyarázta.

A miniszterelnök nyomatékosította, az esetleges költségvetés-csökkentések egyetlen intézmény esetében sem érintik az európai uniós alapokból finanszírozott projekteket és beruházásokat. “Ahogyan az természetes, elvonunk összegeket olyan területekről, amelyek év végéig nem tudnák elkölteni a pénzt, és szétosztjuk azok között, ahol szükség van ezekre” – fogalmazott.

A kormányfő hozzátette, a költségvetés-kiigazítás nyomán támogatásokat utalnak ki az árvizek, földcsuszamlások és egyéb természeti katasztrófák okozta károk helyreállítására, ugyanakkor biztosítják a szükséges alapokat a helyi közösségek fejlesztését célzó befektetési projektek folytatásához.

Teodorovici: a költségvetés-kiigazítás biztosítja a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak maradéktalan kifizetését

Eugen Teodorovici rámutatott, a bruttó hazai termék most először meghaladta az 1000 milliárd lejt, 9 milliárd lejjel nagyobb az eredetileg becsültnél, és az erre az évre kitűzött 2,76 százalékos költségvetési hiánycél sem forog veszélyben. Hozzátette, az idei első negyedévben 5 százalékos gazdasági növekedést jegyzett Románia a tavalyi első negyedévhez viszonyítva, és a makrogazdasági adatok arra engednek következtetni, hogy a kormány által hozott intézkedések eredményeseknek bizonyultak.

“A költségvetés-kiigazítás biztosítja a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak maradéktalan kifizetését, valamint az infrastruktúra-projektek finanszírozását. Senkinek nem kell aggódnia – gondolok itt az állampolgárokra” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy sehonnan nem vonják meg a finanszírozást, csak bizonyos, az éves költségvetés kidolgozásakor “túlbecsült” adatok korrekciójáról van szó.

A miniszter szerint a kivitelezés alatt álló beruházások “gond nélkül folytatódhatnak”, ugyanakkor 2,9 milliárd lejt utalnak ki a helyi önkormányzatok számára a “költségvetések kiegyensúlyozására”, és további 1,7 milliárd lejt szánnak a Helyi Fejlesztések Országos Programjára.

A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta, a költségvetés-kiigazítási tervezettel kapcsolatban elhangzott “vészjósló” nyilatkozatoknak nincs valóságalapjuk, teljesen indokolatlanok, a román gazdaság ellen irányulnak és elrettentik a befektetőket.

Az ALDE bírálta a tervezetet

A kormány költségvetés-kiigazítását részben a Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) bírálta, amely kifogásolta, hogy túl kevés pénz jut beruházásokra, oktatásra, illetve túl sokat kapnak a titkosszolgálatok, az erőszakszervek és az elnöki hivatal.

A kormány által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítás arról tanúskodik, hogy az idei állami büdzsé nem reális – véli az ALDE. A kisebbik kormánypárt elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu ezért olyan intézkedéseket követel Viorica Dăncilă kormányfőtől, amelyekkel vissza tudják nyerni az állampolgárok bizalmát.

Az ALDE közleményében rámutat, a kabinet által hétfőn elfogadott költségvetés-kiigazítás arról tanúskodik, hogy a 2019-es büdzsé nem reális. “Az év elején, a költségvetésről szóló tárgyalások során Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnököt arról biztosították, hogy több, elsősorban az infrastruktúrát érintő nagyberuházás finanszírozásban részesül. Ma a költségvetés-kiigazítás tervezetének kidolgozási módja révén bebizonyosodott ezen ígéretek csődje. A mai kormányülésen részt vett ALDE-s miniszterek rávilágítottak ezekre a hiányosságokra” – fogalmaz a közlemény.

Ebben kiemelik azt is, hogy Tăriceanu hétfőn a koalíciós pártok jövőbeni együttműködéséről egyeztetett Dăncilă miniszterelnökkel. Az ALDE szerint a jó kormányzáshoz az állami intézmények reformjára, egy új kormányprogramra és átszervezett kormánycsapatra van szükség, “amelynek legfőbb erőssége a hozzáértés”. “Ezért az ALDE elnöke azt kérte Románia miniszterelnökétől, hogy augusztus 20-áig dolgozzanak ki és ismertessenek egy olyan intézkedéscsomagot, amely válaszol ezekre az igényekre és az állampolgárok elvárásaira, hogy utóbbiak visszanyerjék a kormánytevékenységbe vetett bizalmukat” – áll még a közleményben.

A Költségvetési Tanács is kifogásokat fogalmazott meg, szerintük a módosítás nem elég átlátható és javasolták, hogy a kormány változtasson a kommunikációján. Azt is nehezményezték, hogy szerintük az államháztartási hiány az év végén 3,4-3,7 százalék között mozog majd, ami meghaladja a kormány által vállalt 2,76 százalékos GDP-arányos deficitet, amennyiben a kabinet nem tervez kiadáscsökkentő vagy bevételnövelő intézkedéseket.

A kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.