Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă: nem bízom Pontában, szerintem gyűlöli a PSD-t és bosszút akar állni

Dăncilă: nem bízom Pontában, szerintem gyűlöli a PSD-t és bosszút akar állni Románia

Nem bízik Victor Pontában – jelentette ki csütörtök este, a Románia TV műsorában Viorica Dăncilă kormányfő, aki hozzátette: véleménye szerint a Pro Románia elnöke gyűlöli a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és bosszút akar állni.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök azt mondja, nincs egyedül ezzel a véleményével, hisz a PSD országos végrehajtó tanácsa is elutasította az együttműködést a PSD-ből kiállt egykori pártelnökkel és pártjával.

Dăncilă megjegyezte: nincs tudomása róla, hogy lennének a Pro Romániának olyan tagjai, akik vissza szeretnének térni a PSD-be. Meglátása szerint Ponta arra törekszik, hogy minél több embert elvigyen a szociáldemokratáktól, mert „gyűlöli a PSD-t és bosszút akar állni”.

„Akár bűnténynek is minősülhet, hogy az államfő nem nevezi ki az ügyvivő minisztereket”

Akár bűnténynek is minősülhet, hogy Klaus Johannis államfő, az alkotmánybíróság vonatkozó határozata ellenére nem nevezi ki az ügyvivő minisztereket – jelentette ki a kormányfő, aki hozzátette: konzultálni fog ez ügyben a jogászokkal.

Véleménye szerint, Johannisnak be kell tartania az alkotmánybíróság döntéseit, mert az ország elnökének példaként kell szolgálnia a többi polgár számára.

„Ha az ország elnöke nem tartja tiszteletben az alkotmányt, hogyan kérhetjük másoktól az alkotmány tiszteletben tartását. Remélem, hogy a polgárok látják ezt és szankcionálják” – mondta a kormányfő.

„Ha átmegy a bizalmatlansági indítvány, ellenzékből harcolunk tovább”

Ha átmegy a bizalmatlansági indítvány, ellenzékből harcolunk majd az államfői tisztségért és a választási győzelemért, hogy a Szociáldemokrata Párt ismét visszaszerezze a kormányzást – jelentette ki Viorica Dăncilă.

A miniszterelnök hozzátette, hogy ha az indítványt megszavazzák, a lehető leghamarabb új kormányt kell felállítani.

„Jöjjenek és minél hamarabb állítsanak ki egy kormányt. (…). Én nem támadom az ellenzéket, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be, mert ez az ellenzék demokratikus eszköze, de az, ahogyan kommunikálnak, a négyszázezer elbocsátandó állami alkalmazottal, hogy nincs pénzünk nyugdíjakra és bérekre…(…) Nekünk van a második legnagyobb gazdasági növekedésünk Európában. Ahelyett, hogy örülnének, ezt kritizálják” – mondta Dăncilă.

„Az első női elnök Romániája olyan lesz számomra, mint egy család”

A első női elnök Romániája olyan lesz számomra, mint egy család – jelentette ki a kormányfő.

„Az első női elnöknek ugyanaz lesz a hozzáállása, mint az első női miniszterelnöknek, vagyis szeretni fogja ugyanazokat az embereket, mindig arra törekszik, hogy közöttük legyen, ugyanolyan szorgalmas és harcol minden románért. Úgy gondolom, hogy ennek az első női elnöknek az lesz a feladata, hogy egyensúlyt teremtsen, gondoskodjon, mivel minden nő gondoskodik a családtagjairól, az első női elnöknek kötelessége minden románról gondoskodni, mintha saját családja lenne” – fejtette ki Dăncilă.

Az Európai Szocialisták támogatják Dan Nicát

Arra számít, hogy az ellenzéki pártok Dan Nica európai biztosi jelöltsége ellen lobbizzanak, de a PSD jelöltjét támogatja az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) – jelentette ki Viorica Dăncilă.

A miniszterelnök szerint az S&D Rovana Plumbot is támogatta, de nem számítottak erre a helyzetre. A politikai csoport azonban nem fogja megengedni, hogy jelöltjét második alkalommal is elutasítsák – vélekedett Viorica Dăncilă.

Kifejtette: Klaus Johannis államfő már akkor elfogadta Nica jelölését, amikor nevét, a Rovana Plumbéval együtt előterjesztették az Európai Bizottság megválasztott elnökének.

„Ha én kértem volna a DIICOT főügyészének leváltását, az lincselésnek számított volna”

Nem ismeri személyesen a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyészét, aki lemondott Klaus Johannis államfő felszólítására, de ha ő kérte volna lemondását, azt lincselésnek tekintették volna – jelentette ki a kormányfő.

„Láttuk most, hogy miként váltanak le politikai alapon főügyészeket. (…) Ha én kértem volna a főügyész lemondását, azt lincselésnek tekintették volna. Itt is kettős mérce érvényesül” – vélekedett a kormányfő.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük