Felhívás!

Dăncilă: marad a PSD-ALDE kormánykoalíció

Dăncilă: marad a PSD-ALDE kormánykoalíció Románia

Marad a PSD-ALDE kormánykoalíció – jelentette be hétfő este a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának ülését követően Viorica Dăncilă miniszterelnök. A PSD elnöke azt mondta: a közös kormányzás folytatásáról a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőivel tartott megbeszélésen döntöttek.

“Elmondtam kollégáimnak, hogy több találkozóra került sor a koalícióban, és úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a PSD-ALDE kormányzást. Ez egy fontos kormány, amelynek még sok tennivalója van, számos projektet kell még életbe ültetnie a románok javára, és amelynek a továbbiakban is biztosítania kell Románia stabilitását” – szögezte le Viorica Dăncilă.

Kormányátszervezés nem, kormányátalakítás lehet

Nem terveznek kormányátszervezést, de gondolkodnak egy kormányátalakításon, amelyen lecserélnék azokat a minisztereket, akik nem teljesítettek megfelelőképpen – jelentette be a miniszterelnök. A PSD elnöke hozzátette: pártja nem fogad el ultimátumokat a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) részéről.

“A PSD nem fogad el ultimátumokat. Úgy gondolom, hogy a szövetségen belül konstruktív párbeszédre van szükség. Nem beszélhetünk a PSD által az ALDE-nek, vagy az ALDE által a PSD-nek adott ultimátumról. Călin Popescu-Tăriceanu elnökkel megvitattuk a kormányprogramot, beszéltünk a kormányátszervezésről. Az országos végrehajtó bizottságban kormányátalakításról volt szó. A közeljövőben nem tervezzük a kormány szerkezetének átalakítását, de gondolkodunk a gyengén teljesítő miniszterek leváltásában és a kormányprogram kiigazításában, hogy az megfeleljen a lakosság igényeinek. Nem beszélhetünk ultimátumokról. Beszélünk a szövetségen belüli együttműködésről és az építő jellegű párbeszédről, és azt hiszem, hogy ez nagyon fontos mind a jelenlegi, mind a jövőbeli együttműködés szempontjából”- mondta Viorica Dăncilă.

A kormányprogram kiigazítása jelenti a prioritást

Jelenleg a kormányprogram kiigazítása jelenti a prioritást, jelentette ki Viorica Dăncilă.

A kormányfő azt mondta, szeptember elsején bemutatja a kormányprogram kiigazításának tervezetét, miután tárgyaltak erről a koalíciós partnerekkel. A másik prioritás az államelnök-választások megnyerése, tette hozzá.

A PSD elnöke leszögezte: mivel a kormányprogramot megszavazta a parlament, ezért nem változtathatják meg azt, csak bizonyos átalakításokat eszközölnek rajta.

Azt is kifejtette, minden minisztérium tevékenységét egyenként fogják kiértékelni, és ez a folyamat már el is kezdődött.

“Nem időszerű a Pro Románia bevonása a kormányzásba”

Nem időszerű a Pro Románia bevonása a kormányzásba – állapította meg a kormányfő.

A PSD elnöke szerint erről a végrehajtó bizottság döntött, amely elégedetlenséggel fogadta Victor Ponta nyilatkozatait a PSD-t illetően.

A miniszterelnök szerint “létezik egy erős koalíció” a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE), amely együtt akarja folytatni a kormányzást 2020-ig.

“Beszéltem Victor Pontával arról, hogy esetleg támogassák a PSD-t, általános dolgokról volt szó, semmi konkrétum, mert nem tudtam elkötelezni magam semmi mellett, amíg a párt döntő fórumán nem folytattunk vitát erről. Ezt követően tett olyan nyilatkozatokat Victor Ponta, amelyeket elégedetlenséggel fogadott a PSD vezetősége, és ezek a dolgok vezettek oda, hogy most vonakodnak bevonni a Pro Romániát a kormányzásba”- mondta Viorica Dăncilă.

Hozzátette, hogy Victor Ponta vetette fel, hogy belépjenek a kormányba.

“Ő vetette fel ezt a hipotézist, hogy belépjenek a kormányba, de nem volt semmi olyan eredménye a megbeszélésnek, amit valamiféle protokollumban rögzítettünk volna” – nyilatkozta a PSD elnöke.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.