Felhívás!

Dăncilă: január 1-jétől nő a minimálbér; továbbra is kapnak üdülési csekkeket a közalkalmazottak

Dăncilă: január 1-jétől nő a minimálbér; továbbra is kapnak üdülési csekkeket a közalkalmazottak Románia

Pénteki ülésén fogadja el a kormány azt a határozattervezetet, amellyel 2019. január 1-jétől a jelenlegi 1900 lejről 2080 lejre, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében pedig 2350 lejre emeli a minimálbért – közölte Viorica Dăncilă a kormányülés sajtónyilvános részén. Továbbá leszögezte: 2019-ben és 2020-ban is kapnak üdülési csekkeket a közalkalmazottak.

A miniszterelnök emlékeztetett, korábban a kabinet elfogadott egy rendeletet a differenciált minimálbér bevezetéséről. A pénteki ülés napirendjén szereplő, ezt kiegészítő határozat 2080 lejben szabja meg a kötelező legkisebb munkabér összegét, illetve 2350 lejes minimálbért irányoz elő a felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkatapasztalattal rendelkezők esetében. A 9,47, illetve 23,68 százalékos minimálbér-emelésre vonatkozó intézkedés január elsejétől lép érvénybe – nyomatékosította Dăncilă.

A kormányfő ugyanakkor cáfolta a bérek és a nyugdíjak befagyasztásáról szóló híreszteléseket, és hangsúlyozta, 2019-ben az egységes bértörvényben előírtaknak megfelelően nőnek majd a fizetések a közszférában. “Nem korrekt, nem tisztességes téves információkkal aggodalmat kelteni a nyugdíjasok, közalkalmazottak körében, játszani az érzelmeikkel” – fogalmazott a miniszterelnök.

2019-ben és 2020-ban is kapnak üdülési csekkeket a közalkalmazottak

Dăncilă azt is elmondta, a pénteki ülés napirendjén szereplő tervezet értelmében 2019-ben és 2020-ban is kapnak 1450 lej értékű vakációs utalványt a közszférában dolgozók.

A miniszterelnök rámutatott, 2018-ban 1.200.000 közalkalmazott kapott üdülési csekket, amelyeket a hazai vendéglátó egységekben használhattak fel. Az intézkedés hatására idén szeptemberig 5 százalékkal nőtt a belföldi turisták száma az elmúlt év első kilenc hónapjához viszonyítva – tette hozzá Dăncilă.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.