Felhívás!

Dăncilă: együttes erővel kell fellépnünk a bűnözés ellen

Dăncilă: együttes erővel kell fellépnünk a bűnözés ellen Románia

Az állami intézményeknek, a politikai erőknek, a civil szervezeteknek és a magánszemélyeknek együttes erővel kell fellépniük a bűnözés ellen – hangoztatta szerda esti sajtóértekezletén Viorica Dăncilă kormányfő.

A miniszterelnök azt mondta: mindenkit sokkolt a caracali eset.

“Mindannyiunknak családjaink, rokonaink vannak, akiket gondozunk, és akiket biztonságban akarunk tudni, és természetes, hogy fájjon ez a leírhatatlan kegyetlenség, de az a tehetetlenség is azok részéről, akiknek cselekedniük kellett volna egy gyermek életének megmentéséért. (…) Romániának nagyon gyorsan ki kell hevernie a polgárok biztonságáért felelős intézmények eme válságát, javítsunk azon, amin javítani kell, pótoljuk azt, amit pótolni kell, hogy a lehető leggyorsabban működjön a rendszer, ahogyan öt nappal ezelőtt is működnie kellett volna, de sajnos nem működött. Az állami intézményeknek, a politikai erőknek, a civil szervezeteknek és a magánszemélyeknek együttes erővel kell fellépniük a bűnözés, a biztonságunkat veszélyeztető és az alapvető jogainkat sértő cselekedetek ellen” – mondta Dăncilă.

Közölte: tíz azonnali intézkedést hozott azokkal szemben, akik kudarcot vallottak a caracali ügyben, amely megteremti az alapot a rendszer reformjához.

Kifejtette: a korrupcióellenes harcnak folytatódnia kell, de “a hangsúlynak a látványelemekről a megelőzésre kell áthelyeződnie”.

“Mostanáig kizárólagos figyelmet fordítottak a korrupció elleni küzdelemre, és a bűnözés elleni küzdelem a háttérben maradt. Ezt nem fogadhatjuk el. A korrupció elleni küzdelmet folytatni kell, de a hangsúlynak a látványelemekről a megelőzésre kell áthelyeződnie” – jelentette ki a kormányfő.

Jogos a felháborodás, de az embereknek nem kell félniük

Jogos a felháborodás, de az embereknek nem kell félniük, mert ez az ország nem “a bűnözők, a nemi erőszakot elkövetők, a pedofilok vagy emberkereskedők országa” – hangoztatta a kormányfő, és közölte: “haladéktalanul, irgalom, kímélet és kompromisszumok nélkül” háborút hirdet a bűnözés ellen.

“Ezek a problémák nem tegnap vagy ma jelentek meg, évek óta húzódnak-halasztódnak, és ártatlanokról nem beszélhetünk. Bűnösök mindazok, akik tehettek volna valamit és nem tettek” – szögezte le a miniszterelnök.

Viorica Dăncilă bejelentette: utasította a belügyminisztert, hogy mihamarabb terjesszen elő egy törvénytervezetet az eltűnt személyek kereséséről és kérni fogja, hogy a parlament sürgősségi eljárással tárgyalja meg a jogszabályt.

Elmondta: biztosítják a logisztikai és anyagi hátteret, hogy összeállítsák a szexuális erőszakot elkövetők regiszterét.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.