Felhívás!

Dăncilă: Az igazságügyi miniszter által bejelentett rendelet nem akadályozza a korrupcióellenes harcot

Dăncilă: Az igazságügyi miniszter által bejelentett rendelet nem akadályozza a korrupcióellenes harcot Románia

A Tudorel Toader igazságügyi miniszter által bejelentett semmisségi folyamodványokra vonatkozó rendelet lehetőséget teremt a tisztességes és korrekt eljárására, és nem akadályozza a korrupcióellenes harcot – nyilatkozta kedd este az Antena 3 televízió műsorában Viorica Dăncilă kormányfő.

A miniszterelnök, miután tárgyalt az igazságügyi miniszterrel úgy értékelte, hogy egy ilyen sürgősségi kormányrendelet lehetőséget teremtene “a tisztességes és korrekt eljárására”, hisz “a jogállamon túl tekintettel kell lenni az emberi jogokra is”.

“Sajnálatos, hogy sokan börtönbe kerültek, tönkrement a karrierjük, szétesett a családjuk, károsodott az egészségük. Meg kell vizsgálni, miként tudnánk orvosolni a dolgokat” – mondta a kormányfő.

Hozzátette: rengeteg az ezzel kapcsolatos ködösítés, ezeket tisztázni fogja Brüsszelben.

Véleménye szerint egy ilyen kormányhatározat semmiben sem akadályozná a korrupcióellenes harcot.

“Ez lehetőséget teremtene a perújrafelvételre, hogy azok, akiket elítéltek, vagy felmentettek, bebizonyíthassák a törvényesen megalakult bírói testületek előtt ártatlanságukat (…), és ez semmiben sem akadályozná a korrupcióellenes harcot” – szögezte le Dăncilă.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter január 20-án jelentette be, hogy elkészített egy sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, hogy lehetővé tegye azok számára, akiket “törvénytelen módon megalakult” bírói testületek ítéltek el, hogy éljenek a semmisségi folyamodvány lehetőségével.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.