Felhívás!

Dăncilă: a PSD végrehajtó bizottságában úgy döntöttünk, folytatnunk kell a kormányzást

Dăncilă: a PSD végrehajtó bizottságában úgy döntöttünk, folytatnunk kell a kormányzást Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságában szavazás alá bocsátották, hogy a párt kormányon maradjon és mindenki, egy kivétellel, arra voksolt, folytatni kell a kormányzást, mivel ellenkező esetben csalódást okoznak választóiknak, jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő, a PSD ügyvivő elnöke hétfő este.

“Egy kolléga kivételével mindenki azon a véleményen volt, hogy nem szabad összekeverni a parlamenti választásokra adott voksokat az európai parlamenti választásokra adott szavazatokkal, és folytatnunk kell a kormányzást, mivel ellenkező esetben csalódást okoznánk azoknak, akik minket támogattak és hisznek bennünk, akik 2016-ban ránk szavaztak és hozzásegítettek a parlamenti többséghez” – nyilatkozta Dăncilă az országos végrehajtó bizottság ülésének végén tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzáfűzte, a PSD-nek csak abban az esetben kell lemondania a kormányzásról, ha többé nem tudja megtartani parlamanti többségét és a törvényhozó testületben megszavaznák a bizalmatlansági indítványt ellenük.

Titus Corlăţeant javasolják kormányfő-helyettesnek, Ana Birchall venné át az igazságügyi tárcát

Titus Corlăţeant javasolják kormányfő-helyettesnek, Ana Birchall venné át az igazságügyi tárcát, Roxana Mânzatu az európai alapokért felelős minisztériumot, Natalia Intotero pedig a külhoni románokért felelős tárcát, jelentette be Viorica Dăncilă kormányfő, a PSD ügyvivő elnöke hétfő este, a párt országos végrehajtó bizottságának ülése után.

Titus Corlăţean a stratégiai partnerségekért fog felelni miniszterelnök-helyettesként, és Viorel Ştefant váltja a tisztségben, akit kineveztek az Európai Számvevőszékbe, mondta Dăncilă a sajtótájékoztatón.

A kormányfő tájékoztatott még, hogy a pártra vonatkozó fontos döntéseket hoztak meg az ülésen, többek között egy Bukarestre vonatkozó döntést, amely szerint Gabriela Firea lesz a fővárosi fiókszervezet ügyvivő elnöke, és ugyanakkor a párt egyik alelnöki tisztségét is be fogja tölteni.

Nem esett szó a kormányátalakításról

Dăncilă kijelentette, nem esett szó a kormányátalakításról az országos végrehajtó bizottság ülésén. Leszögezte: az elsődleges cél az, hogy kinevezzék a minisztereket azon három tárca élére, amelyet jelenleg ügyvivő miniszterek vezetnek.

“Nem beszéltünk kormányátalakításról. A cél most az, hogy kinevezzük a minisztereket azon három tárca élére, amelyet jelenleg ügyvivő miniszterek vezetnek, tekintve, hogy az ideiglenes mandátum a jövő héten lejár, és a kormánynak működnie kell” – fejtette ki Viorica Dăncilă az ülést követő sajtótájékoztatón.

Kijelentette, telefonon fogja tájékoztatni Klaus Johannis államfőt az új miniszteri kinevezésekre tett javaslatáról, és megismételte, amit két héttel ezelőtt mondott: az államelnöknek törvényességi szempontok szerint kell jóváhagynia a miniszterek kinevezését, nem pedig időszerűségi szempontok figyelembe vételével, ez utóbbi megállapítása ugyanis a kormányfő hatásköre.

“Felhívom az államelnököt, és közlöm vele, hogy el fogjuk küldeni az új kinevezési javaslatokat. Remélem, az államfő félreteszi a kampányt, vagy a politikai játszmát, és törvényességi szempontokra alapozott választ ad” – szögezte le a kormányfő.

Jövő hétfőn szögezik le a kongresszus időpontját

Június végén tarthatja meg kongresszusát a PSD, amelyen tisztújításra kerül sor és államfőjelöltjét is nevesíti az alakulat, jelentette ki Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă elmondta, az országos állandó tanácsban “hamarosan” határoznak a kongresszus időpontjáról, mivel a keddi végrehajtó bizottsági ülésen már nem volt idő megvitatni ezt a témát.

“Hétfőn (június 3-án – szerk. megj.) 10 órakor koalíciós ülésünk lesz, 12-kor pedig összeül az országos állandó tanács. Az utóbbi során leszögezzük a kongresszus időpontját” – mondta Dăncilă.

Hozzáfűzte, a kongresszus előtt még meg kell vizsgálniuk a pártstatútumot is, és ha szükséges, meg kell hozniuk bizonyos módosításokat.

“A kongresszuson megválasztjuk a párt vezetőségét és nevesítjük jelöltünket az államelnöki tisztségre” – jelentette ki a PSD ügyvivő elnöke, hozzátéve, ugyanekkor fogják kielemezni az EP-választásokon elért eredményt is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.