Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă: a PSD nem fogja képviseltetni magát a kormányalakítási tárgyalásokon

Dăncilă: a PSD nem fogja képviseltetni magát a kormányalakítási tárgyalásokon Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fogja képviseltetni magát a kormányalakítási tárgyalásokon – jelentette be csütörtökön este Viorica Dăncilă miniszterelnök, az alakulat elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Bár a délután folyamán Dăncilă még azt mondta, hogy a PSD is jelen lesz a Klaus Johannis államfő által kezdeményezett egyeztetésen, a Románia TV esti műsorában már úgy nyilatkozott, mégsem küldenek delegációt a cotroceni-i palotába. A kormányfő azzal indokolta döntését, hogy nem ülésezett a párt Országos Végrehajtó Bizottsága (CExN), márpedig ennek a testületnek kell határoznia arról, hogy milyen álláspontot képviseljen a delegáció a tárgyalásokon.

„Nem, miért is mennék holnap (pénteken – szerk. megj.) a Cotroceni-be? Az én pártom az utolsó a listán. Pedig azért nagyobb arányú képviseletünk van a parlamentben, nem vagyunk éppen az utolsók. (…) Remélem, senki nem követi el azt a hibát, hogy mellőze a párt döntését. Ahhoz, hogy elmehessünk a cotroceni-i palotába, megbízatást kell kapnunk a CExN-től, márpedig erre nem került sor. De voltaképpen mit számítunk mi? Menjen csak a többi párt” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, pártjának vezetőtestülete pénteken 18 órától ülésezik.

„Ha az új miniszterelnök aláírná a román állampolgárok jólétét szolgáló paktumot, mi is támogatnánk őt”

Ha az új kormányfő aláírja a román állampolgárok jólétét szolgáló paktumot, amely többek között garantálja a bérek és a nyugdíjak jelenlegi szinten való tartását, a PSD is támogatná a kabinetet – jelentette ki csütörtök este Viorica Dăncilă kormányfő, a PSD elnöke.

Dăncilă reményét fejezte ki, hogy az új kormány továbbviszi az általa vezetett kabinet fontos projektjeit, nem azzal a mentalitással lát munkához, hogy „romboljunk le mindent, amit az előttünk levők építettek, és álljunk elő új dolgokkal”.

„Az ellenzék nyújtotta be a bizalmatlansági indítványt, ezt a parlament elfogadta, így most az ellenzéknek kell miniszterelnököt nevesítenie és kormányt alakítania, természetesen Románia elnökével, Klaus Johannisszal közösen. Remélem, hétfőn már munkába is áll az új kormány, mi pedig mehetünk dolgunkra” – mondta a kormányfő a Románia TV műsorában.

Viorica Dăncilă hozzátette, ha az új miniszterelnök „valóban az emberek oldalán áll”, akkor egyetért az általa javasolt, a román állampolgárok jólétét szolgáló paktummal. „Ha aláírja a paktumot, vállalva ezzel, hogy tiszteletben tartja annak előírásait, azaz nem lesznek bércsökkentések, nem lesz nyugdíjcsökkentés, mi is támogatni fogjuk őt” – fogalmazott.

Nem mond le a PSD-elnöki tisztségről

Viorica Dăncilă bevallása szerint „semmi szín alatt” nem mond le a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéről.

Egy csütörtöki televíziós műsorban a miniszterelnök azt mondta, a novemberi államfőválasztás lejártáig biztosan a PSD elnöke marad.

„Nem hagyhatom el a csapatot a nehéz időkben. (…) Engem a kongresszus választott meg, és csak a kongresszus válthat le. Nem mondtam le a nagyon nehéz időszakokban, amikor tele volt a Victoriei tér, amikor nagyon csúnya dolgokat mondtak nekem, akkor sem adtam fel és most sem szabad feladnom” – fogalmazott Dăncilă a Románia TV műsorában.

Hozzátette, az elkövetkező időszakban ellátogat valamennyi területi szervezethez, ugyanakkor szavazásra bocsátja a párt Országos Végrehajtó Bizottságában az „árulók” kizárását az alakulatból.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük