Felhívás!

Dan Barnát indítja államfőjelöltnek az USR

Dan Barnát indítja államfőjelöltnek az USR Románia

Dan Barna pártelnököt indítja államfőjelöltnek a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az őszi államelnök-választásokon – döntötte el a szövetség szombati kongresszusa.

Az elnökjelöltségért zajló belső választásokon még Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu és Dumitru Stanca indult.

Összesen 492 szavazatot adtak le, amelyekből 26 érvénytelen volt.

Dan Barna 324 szavazatot kapott, Mihai Goţiura pedig a kongresszuson jelen lévő 134 küldött voksolt. Dumitru Stanca 5, Dragoş Dinulescu pedig 3 szavazatot kapott.

“Egy újabb lépést tettünk afelé, hogy az USR-PLUS Szövetség 2020-ban átvegye a kormányzást. (…) Az USR arra szavazott, hogy én képviseljem ezt a pártot, és meglátjuk, hogy mi lesz a szövetség javaslata, hogy ki induljon a román államfői tisztségért. Ez egy olyan eredmény, amely valamilyen módon megerősíti azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a párt vezetőjeként tettem az elmúlt két évben, hogy fejlődjünk, hogy nőjünk, hogy olyan párttá alakuljunk, amelyre Romániának szüksége van: egy új párttá, amely bevonja a társdalom aktív részét a politikába, hogy tovább haladhassunk az Európa fele vezető úton’- nyilatkozta Dan Barna az eredmény kihirdetése után.

Az USR vezetője megerősítette: egészen biztos, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) választási koalíciónak közös államfőjelöltje lesz.

500 küldött részvételével zajlott a kongresszus

Mintegy ötszáz küldött részvételével zajlik szombaton a bukaresti Nemzeti Színházban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) országos kongresszusa.

Kortesbeszédében Dan Barna pártelnök azt mondta, hogy “most van a mi időnk” és úgy értékelte, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) választási koalíciónak van esélye arra, hogy elnököt adjon az országnak.

“Vízió szerint mi vagyunk a Trónok harca, de energia szempontjából mi vagyunk Románia Star Trekje” – világított rá a pártelnök.

Barna szerint három évvel ezelőtt az USR “új úton” indult el a román politikában, és bebizonyította, hogy “lehet képviselni az utca hangját a parlamentben”. Rámutatott: két év alatt az USR tagsága 1.700 emberről 15.000-re nőtt, 40 helyi szervezetről 450-re bővült. Emlékeztetett: egymillió aláírást gyűjtöttek a Büntetőügyesek nélküli közéletet kampányban, és a PLUS-szal karöltve több mint kétmillió szavazatot kaptak az európai parlamenti választásokon.

Azt mondta: nagy dolog, hogy az USR-PLUS az egyedüli romániai pártszövetség, amely elnököt adott az Európai Parlament egyik frakciójának, de minden funkciónál fontosabb Románia államfői tisztsége.

“Mi már a párt alapításakor pontosan megmondtuk, hogy mi a célunk: olyan Romániát akarunk, ahol a törvény mindenki számára törvény, ahol a közpénzeket tisztességesen és átláthatóan költik el, amelyben a munkát és az érdemeket jobban értékelik, mint a pénzt és a kapcsolatokat. (…) Egy civilizált országban akarunk élni. És azt hiszem, mindannyian pontosan értjük, hogy ez mit jelent” – mondta Dan Barna.

Mihai Goţiu arról beszélt, hogy “történelmi pillanatokat élünk” és remény van arra, hogy az őszi államelnök-választás második fordulójában két olyan jelölt kerüljön, aki nem a másik ellen uszít, hanem arról beszél, hogy milyen lesz Románia 2050-ben. Úgy vélte: az USR-t az a “kritikus tömeg” hozta létre, amely meg akarja változtatni Romániát.

Goţiu azt mondta: úgy döntött, hogy az utolsó választási kampányban a környezetről beszél, nem azért, mert az igazságszolgáltatás, az oktatás, az egészségügy, a szociális kérdések, az infrastruktúra nem lenne elsődleges fontosságú, hanem azért, mert nem tud elképzelni egy modern Romániát egy erős és egységes Európában, és egy modern és Európa-párti pártot, amely nem vállalja fel a környezetvédelmi kérdéseket.

“Ha rám szavaztok, azért szavaztok rám, mert én a megszokottól eltérőt képviselek” – hangoztatta Dragoş Dinulescu, aki elismerte, némi hátránnyal indul “jóval közismertebb” ellenfeleivel szemben. Úgy fogalmazott: akik elől vannak, azoknak éppen az lenne a feladata, hogy felkészítsék a hátulról jövőket, hogy átvegyék a helyüket, és szerinte nem feltétlen jó szokás az, hogy a párt elnöke legyen az államfőjelölt.

Dumitru Stanca úgy vélte: az ő profilja “megfelel a románok által elvártaknak”. Úgy gondolja, hogy a hatalom átvétele után “nagyon hamar javítani kell az emberek életszínvonalán”. Programjában szerepel, hogy “a Prut ne válasszon el két Romániát”.

“Az államfő egy olyan színész, aki egy debütszerepben megkapta élete szerepét” – mondta Stanca a Nemzeti Színház színpadán.

A PLUS két héten belül választ jelöltet

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) választási koalíciónak az a szándéka, hogy államelnök-jelölt – miniszterelnök-jelölt kettőssel vágjon neki a kampánynak – jelentette be szombati sajtóértekezletén Dacian Cioloş, a PLUS elnöke.

Cioloş azt mondta, hogy miután szombaton az USR kiválasztja saját jelöltjét, a PLUS is megteszi ugyanezt, majd a koalícióban eldöntik, hogy melyiknek van nagyobb esélye, és azt támogatják. Ugyanakkor mellé fognak rendelni egy miniszterelnök-jelöltet is, mert az USR-PLUS szövetségnek az a szándéka, hogy államelnök-jelölt – miniszterelnök-jelölt kettőssel vágjon neki a kampánynak.

A PLUS tagjai július 20-áig nyújthatják be pályáztukat az államelnök-jelölti funkcióra, majd belső elektronikus választáson, a PLUS összes tagjának szavazatával, július 22-e és 27-e között választják meg a jelöltet.

Cioloş azt mondta, hogy “az egyesek által terjesztett hírekkel ellentétben”, semmilyen feszültség nincs az USR-vel való viszonyban.

Elmondta: a PLUS már 14.000 beiratkozott taggal rendelkezik. A párt országos kongresszusát decembere tervezik.

Külpolitikai kérdésekről szólva megállapította, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció “politikailag blokkolta” az európai főügyész megválasztását, és helyzetet ugyancsak politikai lépésekkel lehet orvosolni. A maguk részéről továbbra is Laura Codruţa Kövesit támogatják erre a tisztségre.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.