Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dacian Cioloșt választották az USR PLUS elnökévé

Dacian Cioloșt választották az USR PLUS elnökévé Románia

Dacian Cioloș európai parlamenti képviselő, az USR PLUS társelnöke nyerte meg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), valamint a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) fúziójából tavaly alakult párt interneten lebonyolított elnökválasztását.

Hirdetés
Hirdetés

A péntek este lezárult elnökválasztás második fordulójában Cioloș kevesebb mint két százalékponttal (50,9% – 49,1%) előzte meg ellenfelét, Dan Barnát, az USR PLUS másik társelnökét. Mindkét jelölt a párt életképességének és belső demokráciájának jeleként értékelte a magas, csaknem 90 százalékos részvételt: a 44 ezer szavazati joggal rendelkező párttag közül több mint 38 ezren adták le voksukat.

Cioloș rámutatott: az online szavazás eredményét még az USR PLUS hétvégén megrendezendő kongresszusának is hitelesítenie kell, de megválasztása nem jelenti azt, hogy megváltozna a párt álláspontja a kormányválságot illetően. Megerősítette: az USR PLUS megszavazza a szociáldemokraták bizalmatlansági indítványát, és csak akkor tér vissza a jobbközép kormánykoalícióba, ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Florin Cîțu helyett más miniszterelnököt jelöl.

Dan Barna a szoros eredmény dacára nem vitatta Cioloș győzelmét, üdvözölte a két párt összeolvadásának kiteljesedését, hozzátéve, hogy részese akar lenni a közös építkezés folytatásának. Úgy vélekedett: a 2024-es választásokon az USR PLUS válhat a legfontosabb erővé a jobboldalon, és ez a párt adhatja Románia következő elnökét.

Cioloș néhány órával a belső választás lezárása előtt pénteken úgy nyilatkozott: kész vállalni az elnökjelöltséget, de erről a 2023-as belső tisztújításon, a választási évet megelőzően kell döntenie a pártnak, és a legesélyesebb jelöltet kell indítania. Hozzátette: nincs olyan ambíciója, hogy – a koalíciós együttműködés helyreállítása esetén – a kormányban vállaljon szerepet, inkább a párt megerősítésére összpontosítana.

Az 52 éves zilahi születésű, kertészmérnök végzettségű Cioloș 2010-2014 között mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos volt a Manuel Barroso vezette Európai Bizottságban, 2015 novemberétől a 2016-os parlamenti választásokig pedig egy szakértői kormány élén miniszterelnök.

Az internetnemzedék két romániai rendszerkritikus, korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, a közélet megtisztulását hirdető pártja – a magát jobbközép alakulatként meghatározó, Dan Barna vezette USR és a centrista, Dacian Cioloș által alapított PLUS – tavaly augusztusban, a parlamenti választási kampány előtt döntött a teljes fúzióról, de már a 2019-es EP-választásokon és az elnökválasztásokon is választási szövetségben, közös jelölteket támogatva vett részt.

Az USR PLUS az EP-ben az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) csoporthoz csatlakozott, amely Cioloșt választotta frakcióvezetővé.

Az USR PLUS a parlamenti helyek 17 százalékát szerezte meg 2020 decemberében, és a 29 százalékos parlamenti súllyal rendelkező PNL-vel, illetve a 6,5 százalékos Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen alakított kormánykoalíciót. Az USR PLUS miniszterei azonban több ízben nyílt konfliktusba kerültek Florin Cîțu miniszterelnökkel. Az egészségügyi miniszter leváltása miatt áprilisban kialakult első válságot még elsimította a koalíció, de amikor Cîțu az USR PLUS ellenkezése dacára szeptember elején, a szövetség második miniszterét is leváltva, döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről, az USR PLUS bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, és kilépett a kormányból.

A parlamentben kedden voksolnak a Cîțu-kabinet megbuktatását célzó szociáldemokrata indítványról.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások