Felhívás!

Csütörtökre hívták össze a parlamentet a bizalmatlansági indítvány szövegének ismertetésére

Csütörtökre hívták össze a parlamentet a bizalmatlansági indítvány szövegének ismertetésére Románia

Csütörtökön 16 órára hívták össze a szenátus és a képviselőház együttes plénumát a Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! címet viselő bizalmatlansági indítvány felolvasására.

A plénumot a két házelnök, Anca Dragu és Ludovic Orban hívta össze, a parlament két házának közös tevékenységeinek szabályzatára hivatkozva.

A plénumot összehívó határozat szerint a bizalmatlansági indítványt szeptember 3-án iktatták a házelnökök kabinetjében, majd ugyanaznapra, illetve 4-ére, 6-ára és 7-ére is összehívták az összevont házbizottságot az indítvánnyal kapcsolatos parlamenti eljárás menetrendjének kijelölésére, a testület azonban létszámhiány miatt minden alkalommal határozatképtelennek bizonyult.

A határozatban a házelnökök több olyan korábbi alkotmánybírósági döntésre is hivatkoznak, amelyek lehetővé teszik a plénum összehívását.

Cîţu: az alkotmánybírósághoz fordul a kormány

Az alkotmánybírósághoz fordul a kormány, mivel úgy véli, alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki a kabinet és a parlament között a bizalmatlansági indítvány miatt – jelentette be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőtestületének ülését követően Florin Cîţu.

A miniszterelnök szerint kételyek merültek fel a bizalmatlansági indítványt támogató aláírásokkal kapcsolatban.

“Az alkotmánybíróságnak kell döntenie arról, hogy a parlament betartotta-e az alaptörvényt, elvégre ez az egyetlen intézmény, amely ilyen ügyekben illetékes” – jelentette ki.

Cîţu rámutatott, a PNL nem ellenzi, hogy egy parlamenti párt bizalmatlansági indítványt nyújtson be, ehhez ugyanis alkotmányos joga van minden alakulatnak, de meg akarnak bizonyosodni arról, hogy az eljárás eleget tesz a törvényes előírásoknak. “Véleménye mindenkinek lehet, döntést azonban csak az alkotmánybíróság hozhat” – nyomatékosította.

A kormányfő szerint még a szerdai nap folyamán benyújtják a panaszt a taláros testülethez, és ha az alkotmánybíróság úgy dönt, hogy a bizalmatlansági indítványt támogató aláírások legálisak, folytatódhat a parlamenti eljárás.

A miniszterelnök közölte, a PNL egyetlen törvényhozója sem kezdeményezheti sem a parlamentben, sem azon kívül “saját kormányának vagy miniszterelnökének megbuktatását”. A miniszterelnök szerint aki ezt a szabályt megszegi, szankciókra számíthat.

Az Országos Politikai Büró másik döntése értelmében a PNL nem alakíthat kormányt a Szociáldemokrata Párttal (PSD) – szögezte le Cîţu.

A kormányfő azt is elmondta, alakulatának törvényhozói nem vesznek részt a parlament házelnökök által összehívott ülésén, sem az összevont házbizottság egy esetleges újabb ülésén, amelyen az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványa lenne napirenden. Florin Cîţu szerint az indítványt támogató aláírások törvényességének ellenőrzéséig a kezdeményezés törvénytelennek minősül.

Megkérdezték tőle az újságírók, mire számíthat Ludovic Orban pártelnök, aki összehívta az együttes plénumot a bizalmatlansági indítvány ügyében.

“Előbb meg kell vizsgálnunk, hogy ezzel megsértette-e a statútumot, hogy törvénytelennek minősül-e az ülés összehívása. Utána döntünk a szankciókról” – válaszolt Florin Cîţu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.