Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

FRISSÍTVE: Csütörtökön kezdődik a parlament őszi ülésszaka

FRISSÍTVE: Csütörtökön kezdődik a parlament őszi ülésszaka Románia

Csütörtökön kezdi el idei második rendes ülésszakát a szenátus és a képviselőház. FRISSÍTÉS: A házbizottságok összetétete.

Hirdetés
Hirdetés

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök és a szenátus ügyvivő elnöke, Alina Gorghiu 11 órára hívta össze az alsó-, illetve a felsőház plénumát.

A két ház házbizottságai 9 óra 30 perctől üléseznek a régi felállásban, külön-külön. A parlamenti frakciók 10 órától ülnek össze, majd 11 órakor kezdődnek a plenáris ülések.

A vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelően az ülésszak első napján mindkét ház plénuma megválasztja a házbizottság tagjait – az alelnököket, a titkárokat és a háznagyokat -, az elnök kivételével, akit a törvényhozási ciklus elején választottak meg.

A plenáris ülést követően a két ház új összetételű vezetősége is megtartja első ülését, amelyen megszabják a jövő heti napirendet és programot.

Az őszi parlamenti ülésszak prioritásai közé tartozik az új oktatási törvények elfogadása, az igazságügyi törvények módosítása, a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítása, illetve a nemzetbiztonsági törvénycsomag elfogadása.

A képviselőknek és szenátoroknak szavazniuk kell a közérdekű bejelentésekről szóló törvény felülvizsgálatára vonatkozó államfői kérelemről, és meg kell vitatniuk az új energiaügyi intézkedésekről szóló sürgősségi rendeletbe foglaltakat is.

Emellett több szociális intézkedést is bejelentettek a pártok. Az RMDSZ tűzifavásárlási támogatás bevezetését szorgalmazza, a Szociáldemokrata Párt pedig javasolja a minimálnyugdíj és a nyugdíjpont értékének növelését, valamint a bruttó minimálbér 3000 lejre emelését.

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség ugyanakkor bejelentette, hogy az őszi ülésszak első napján egyszerű indítványt nyújt be Virgil Popescu energiaügyi miniszter ellen.

Változatlan összetétellel kezdi az őszi ülésszakot a szenátus házbizottsága

Egyhangúlag szavazta meg házbizottságának összetételét a szenátus az év második parlamenti ülésszakára. A testület összetétele változatlan az első ülésszakhoz képest, ugyanis minden frakció ugyanazt a személyt jelölte, akit februárban.

Szenátusi elnököt csak a törvényhozási ciklus elején vagy a parlamenti többség változása esetén választanak, így erről a tisztségről most nem szavaztak. A többi tagot titkos elektronikus szavazással, 107 támogató vokssal választották meg.

A PSD-frakció két alsóházi alelnöki tisztséget tölthet be, az egyikre Robert Cazanciucot, a másikra Paul Stănescut választották meg ismét. A szintén szociáldemokrata Ion Mocioalcă folytatja tevékenységét titkári, Cristina-Mariana Stocheci és Marius Dunca pedig háznagyi tisztségében.

A PNL szintén két alelnöki széket tudhat magáénak, egyiket Alina Gorghiu, a másikat Virgil Guran foglalja el ebben az ülésszakban is. Eugen Pârvulescu titkári feladatokat lát el.

Az USR PLUS képviseletében Narcis Mircescu folytatja titkári, Sergiu Vlad pedig háznagyi megbízatását.

Az RMDSZ szenátorai közül László Attila része a házbizottságnak háznagyként, az AUR-t Sorin Lavric képviseli titkárként.

A frakcióvezetők tekintetében sincs változás: Radu Oprea vezeti a PSD, Daniel Fenechiu a PNL, Radu Mihai Mihail az USR, Claudiu Târziu az AUR, Turos Lóránd pedig az RMDSZ frakcióját.

Megválasztotta házbizottságát a képviselőház az őszi ülésszakra

Megválasztotta házbizottságának összetételét a képviselőház.

A frakciók javaslatai alapján összeállított listát 222 támogató és 13 ellenszavazattal, két tartózkodás mellett fogadta el a plénum.

A házbizottság politikai arányai változatlanok maradtak: a Szociáldemokrata Párt (PSD) két alelnöki, egy titkári és egy háznagyi tisztségre jogosult, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy alelnöki, egy titkári és egy háznagyi széket foglal el, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egy alelnökkel és egy titkárral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) egy-egy háznaggyal, a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek pedig egy titkárral képviseltetik magukat a testületben.

Az őszi parlamenti ülésszakban a következő lesz a képviselőház házbizottságának összetétele: alelnökök: Vasile-Daniel Suciu (PSD), Ciprian-Constantin Şerban (PSD), Florin Alexe (PNL), Dan Barna (USR); titkárok: Alexandra Presură (PSD), Cristian Buican (PNL), Daniel-Codruţ Blaga (USR), Ovidiu Ganţ (kisebbségek); háznagyok: Mitică-Marius Mărgărit (PSD), George-Cristian Tuţă (PNL), Georgel Badiu (AUR) és Seres Dénes (RMDSZ).

A frakcióvezetők: Alfred Simonis – PSD, Gabriel Andronache – PNL, Ionuţ Moşteanu – USR, Csoma Botond – RMDSZ, Antonio Andruşceac – AUR, Varujan Pambuccian – kisebbségek.

(Agerpres, fotó: Parlamentul României – Camera Deputaților/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.