Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csíki közbirtokosságok pert indítottak az úzvölgyi területeikért

Csíki közbirtokosságok pert indítottak az úzvölgyi területeikért Románia

A csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság pert indított Dărmănești (Dormánfalva) önkormányzata ellen, amely saját nevére telekkönyveztette három, összesen közel 16 hektáros úzvölgyi területüket – közölte szerdán a Székelyhon.ro portál.

Hirdetés
Hirdetés

Amint felidézte: múlt év decemberében vált nyilvánossá, hogy Dărmănești önkormányzata újabb területeket telekkönyveztetett saját nevére az úzvölgyi katonatemető környékén. A Bákó megyei város a csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság három, összesen csaknem 16 hektáros területét íratta saját nevére a Bákó megyében illetékes kataszteri hivatalban. A parcellák Dărmănești tulajdonaként jelennek meg a digitalizált kataszteri nyilvántartásban.

Az említett parcellákat korábban a csíki közbirtokosságoknak szolgáltatták vissza, ők pedig már 2004-ben saját nevükre telekkönyveztették ezeket a Hargita megyében illetékes kataszteri hivatalban. A kétszeres telekkönyvezést a Kárpátok egyik és másik oldalán fekvő szomszédos települések határvitája miatt történhetett meg.

Amint a Székelyhon írja: a Hargita megyei telekkönyvezések nem szerepeltek a 2009-ben megjelent E-terra integrált kataszteri és telekkönyvi rendszerben, de 2019-ben a Hargita megyei kataszteri hivatal illetékese felhívta a Bákó megyeiek figyelmét, hogy abban az övezetben korábban öt területre helyrajzi számokat adtak ki Hargita megyében.

Mátyás László, a csíkcsekefalvi közbirtokosság elnöke a portálnak elmondta, a mojnesti telekkönyvi hivatalhoz és Dărmănești polgármesteréhez fordultak az ügyben. Utóbbi az írásos megkereséseikre és telefonhívásaikra nem válaszolt, a mojnesti kataszteri hivatal pedig nem tartotta indokoltnak az érintett területek telekkönyvezésének a felülvizsgálatát. Ezért a bírósághoz fordultak a területfoglalás és telekkönyvezés érvénytelenítése érdekében, akárcsak a csíkszentmártoni közbirtokosság.

Úzvölgye település 2019-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor Dărmănești polgármesteri hivatala román parcellát hozott létre, az első világháború úzvölgyi csatáiban elesett katonák temetőjében. A magyar sírkertnek tekintett temetőt korábban Csíkszentmárton község gondozta.

Az elnéptelenedett Úzvölgye település törvény szerint Csíkszentmárton községhez tartozik, területét azonban, amelyen a temető is fekszik, mind Csíkszentmárton, mind Dărmănești a magáénak tekinti. A területvita és a temető kapcsán perek tucatja van folyamatban.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 19., 10:05
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Nem szabad meg engedni hogy ezt is elvegyekhargita megyetol, +gyilkosto, terulet! =2x_i csonkitas!! Lassan , kovetkezhetnek, a tovabbi teruletek is!!Az eggyjonn kivul, mindenre lehet szamitani! !!