Felhívás!

Csak jelzéssel ellátott, jól látható helyen állomásozó autóból radarozhatnak a rendőrök

Csak jelzéssel ellátott, jól látható helyen állomásozó autóból radarozhatnak a rendőrök Románia

Másodszorra is megszavazta kedden a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében kizárólag a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseivel ellátott, jól látható helyen állomásozó gépjárművekbe lehet sebességmérő készülékeket elhelyezni.

A tervezet azt követően került ismét a parlament elé, hogy az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte. Az újabb szavazáson 186 képviselő támogatta a javaslatot, 21-en ellene voksoltak, heten tartózkodtak.

A törvénytervezet többek között előírja, hogy kizárólag a rendőrség megkülönböztető jelzéseivel ellátott járművekből lehet sebességet mérni, és a mobil (pisztoly típusú) radarokat a rendőrségi járművektől legfeljebb 10 méteres távolságra kell elhelyezni. A jogszabálytervezet azt is leszögezi, hogy tilos olyan járművekből mérni a sebességet, amelyek nem jól látható helyen állomásoznak.

A képviselőház ugyanakkor törölte a tervezetből azt az előírást, miszerint a 20 büntetőpontnak megfelelő összegű bírságok esetén az érintett a helyszínen is kifizethette volna a pénzbüntetést a szabálysértést megállapító rendőrnek.

Florin Roman nemzeti liberális párti (PNL) képviselő szerint a KRESZ-t módosító indítvány célja a megelőzés.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem támogatta a kezdeményezést, ez ugyanis – állítják – megnehezíti a rendőrség számára a gyorshajtók kiszűrését. “Önöknek egyetlen szavazattal sikerült szájkosarat tenni a rendőrségre, fékezni a munkáját. Ha valóban a megelőzés a céljuk, szereljenek fel fix traffipaxokat, szervezzenek tudatosító kampányokat, építsék ki az infrastruktúrát” – fogalmazott felszólalásában Ionuţ Moşteanu USR-képviselő.

Szociáldemokrata párti (PSD) kollégája, Adrian Solomon ezzel szemben ama meggyőződésének adott hangot, hogy a tervezet jó, jelenleg ugyanis a közlekedési rendőrök “embervadászokként” viselkednek.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 15., 9:41
  ÉRTÉKELÉS: -10

  Helyes ! Ha összeadnám mennyit is fizettem potyára a lesipuskás radarosok miatt 4o év alatt ,el se hinném . Voltam vétkes is de legtöbbször csapdába estem ! Csak egy példa . Anno Brassóban a Bertalanban a stadion északi lelátója mentén autóztam . Se rendőr , se rendőrautó se radarkészülék , csak egyszerre ugrik ki elém a kert mögül a zsaru . Hát nem a lelátó alatt volt elrejtve takarásban a herkentyű !!? És még sok ilyenről tudnék mesélni . Úgy , hogy jól van ez !

 • User
  Dátum: 2019. május 15., 11:55
  ÉRTÉKELÉS: 8

  És takarásban többet mért a radar?Vagy talán az autó sebesség mérője volt hamis?Tudtommal.van egy tolerancia sebességhatár 50 km nél 10%. vagy több is.Akkor? Akkor az volt, hogy még azt is áthágtad.Rend a lelke mindennek ,mondja a magyar,dura lex sed lex mondja a latin közmondás.

 • User
  Dátum: 2019. május 15., 12:00
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Annak, aki betartja a sebességhatárt, teljesen mindegy kellene legyen, hogy a rendőr honnan és hogy radarozik. Csak azokat zavarja a “lesből” való mérés, akik nyugodtan akarnak száguldozni.