Felhívás!

Costache a Sorina Pintea ügyéről: sajnálatos, hogy megbilincselünk egy beteg embert

Costache a Sorina Pintea ügyéről: sajnálatos, hogy megbilincselünk egy beteg embert Románia

Victor Costache ügyvivő egészségügyi miniszter nem ért egyet azzal a bánásmóddal, amelyben az illetékes hatóságok Sorina Pinteát részesítették, aki orvosi ellátást kért. Costache rámutatott, méltánytalan megbilincselni beteg személyeket, akik nem jelentenek kockázatot.

Costachét szerdán a parlamentben megkérdezték, hogy mi a véleménye arról, hogy Sorina Pinteát kedden megbilincselve, rendőrautóval, és nem mentőautóval vitték a kórházba.

“Tudom, hogy Sorina Pintea autoimmun betegségben szenved, és nekünk minden romániai páciensre egyformán kell vigyáznunk. (…) Sajnálatos, hogy megbilincselünk egy beteg embert. Sajnálatos” – válaszolta Costache.

Hozzátette, beszélni fog ezzel kapcsolatban a belügyminiszterrel.

“Beszélni fogok a belügyminiszterrel, ígérem. Nem bilincselhetünk meg beteg embereket, akik nem jelentenek veszélyt” – szögezte le az egészségügy ügyvivő minisztere.

Belső ellenőrzést kért a rendőrségtől a belügyminiszter

Marcel Vela ügyvivő belügyminiszter belső ellenőrzést kért a rendőrségtől azzal kapcsolatban, hogy Sorina Pintea volt egészségügyi minisztert egy nappal ezelőtt megbilincselve szállították orvosi kivizsgálásra.

A médiában megjelent képsorok szerint az előzetes letartóztatásban levő Sorina Pinteát kedden megbilincselve vitték a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó kórházba.

Victor Costache ügyvivő egészségügyi miniszter szerdán úgy nyilatkozott ezzel kapcsolatban: méltánytalan megbilincselni beteg személyeket, akik nem jelentenek kockázatot.

Az üggyel kapcsolatban a Szociáldemokrata Párt (PSD) Máramaros megyei szervezetének vezetője azt írta a Facebookra: felháborítja és sokkolja az a mód, ahogy a beteg volt egészségügyi minisztert a média reflektorfényében meghurcolták. “Ismételten mondom: nem az én dolgom, nem a mi dolgunk megítélni, hogy valaki vétkes-e vagy sem. Ez kizárólag az igazságszolgáltatás dolga” – olvasható Gabriel Zetea Facebook-bejegyzésében.

Sorina Pintea volt egészségügyi miniszter, a tett elkövetésekor pedig a nagybányai sürgősségi kórház menedzsere ellen vesztegetés elfogadása miatt kezdett büntetőjogi eljárásba az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

A DNA azt állítja, nincs felelőssége a letartóztatásban levő Sorina Pintea szállítását és kíséretét illetően

Sem az üggyel foglalkozó ügyésznek, sem az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) keretében dolgozó rendőröknek nincs felelősségük az előzetes letartóztatásba helyezett személyek szállítását és kíséretét illetően, szögezi le a DNA csütörtökön kiadott közleményében, arra utalva, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Sorina Pintea volt egészségügyi minisztert kedden megbilincselve, rendőrautóval vitték kórházi vizsgálatra és erről a médiában is megjelentek felvételek.

“Mi több, az előzetes letartóztatásba való helyezés elrendelését követően az ügyészeknek nem áll jogukban beleszólni a fogvatartási helyen foganatosított eljárásokba” – szögezi le közleményében a DNA.

Rámutat ugyanakkor, hogy az eljárásokért kizárólag az az intézmény felel, amelynél az előzetes letartóztatásban levő személyt, ebben az esetben Sorina Pinteát, elhelyezték.

“Nyomatékosítjuk, hogy amíg a gyanúsított a DNA alkalmazottainak a felügyelete alatt volt, nem kerültek nyilvánosságra felvételek róla” – állítja az ügyészség.

Hivatalból vizsgálatot indított a Nép Ügyvédje

Hivatalból vizsgálatot indított a Nép Ügyvédje Sorina Pintea volt egészségügyi miniszter ügyében – jelentette ki csütörtökön Renate Weber.

Az ombudsman az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, az eddig rendelkezésére álló adatok alapján úgy véli, hogy Pintea ügyében sérültek a betegjogok, végleges határozatot azonban csak azután hoznak, hogy a fővárosi rendőrség válaszol az ügyben feltett kérdéseikre.

“Az, hogy valakit vád alá helyeznek, megfosztanak szabadságától, előzetes letartóztatásba kerül, vagy elítélik és börtönbüntetést kell letöltenie, még nem jelenti azt, hogy elveszíti a méltósághoz való vagy egyéb jogát. (…) Az élethez való jogról nem is beszélve” – fogalmazott.

A Nép Ügyvédje azt mondta, többek között arra várnak választ a bukaresti rendőrségtől, adottak-e a körülmények a fogdában egy bizonyos betegség megkívánta ellátás biztosításához, hogy ez a betegség ne súlyosbodjon, ugyanakkor arra is kíváncsiak, hogy milyen módon és milyen eljárás szerint szállítják a fogvatartottakat kórházba, mikor viszik mentővel és mikor nem, milyen esetekben indokolt az illető megbilincselése és mikor nem.

A belügyminiszter rendeletet ad ki

Rendeletet ad ki Marcel Vela ügyvivő belügyminiszter arról, hogy ezután a fogda orvosának kell eldöntenie, miként szállítanak kórházba egy beteg fogvatartottat.

Erről Sorina Pintea volt egészségügyi tárcavezető esete kapcsán beszélt Marcel Vela, akit a Cîţu-kormány belügyminiszter-jelöltjeként csütörtökön hallgattak meg az illetékes parlamenti szakbizottságok.

Vela azt mondta, a szerdai képsorok alapján vizsgálatot rendelt el Sorina Pintea ügyében, és azt is ellenőrizni fogják, hogy az illetékes orvos megfelelően látta-e el feladatát. Az ügyvivő miniszter kiemelte, egy jelenleg érvényben levő rendelet hat esetet ír elő, amikor ilyen helyzetekben mellőzni kell a bilincs használatát: ha a fogvatartott várandós, ha 65 éven felüli, ha mozgáskorlátozott, ha 16 éven aluli kiskorú, ha olyan betegségben szenved, amely hordágyon vagy kerekesszékben való szállítást követel meg, illetve ha a keze sérült meg, ahova a bilincset kellene tenni.

Ezt a rendeletet módosítaná Vela úgy, hogy a fogda orvosa szabja meg, milyen szállítási módot kell alkalmazni a kórházi ellátást igénylő fogvatartott esetében. Az új rendeletet már közvitára bocsátották – tette hozzá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 5., 20:04
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Sajnálatos, de érdekes, hogy mindenik akkor lessz beteg, amikor bekerül a lerbe. Ha anno az Egésségügyi Biztositó elnöke nem nyúlt volna le 8 milió eurót, az informatikai rendszer sokkal jobban müködne. Dragnea is megütötte a kacsóját és máris szabadlábra kellene helyezni. Úgy sz..r az egéssz ahogy van.