Felhívás!

Colectiv-per: letöltendő börtönbüntetésre ítélték a volt polgármestert és a klub tulajdonosait

Colectiv-per: letöltendő börtönbüntetésre ítélték a volt polgármestert és a klub tulajdonosait Románia

Nyolc év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a bukaresti törvényszék a Colectiv-perben Bukarest negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét a Colectiv klub működési engedélyének kibocsátásával kapcsolatos hivatali visszaélés miatt.

A Colectiv klub három tulajdonosát egyenként 11 év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a törvényszék.

Alin George Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint a törvény által előírt munkabiztonsági és munkaegészségügyi intézkedések elmulasztása miatt emeltek vádat.

Daniela Niţát, a Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát tizenkét év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték

A cég két pirotechnikusa, Viorel Zaharia és Marian Moise 9 év és 8 hónap, illetve 10 év szabadságvesztést kapott. Cristian Niţát ugyanakkor 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) két tűzoltóját rgyenként kilenc év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

George Matei és Antonina Radu ellen azért emeltek vádat, mert a Colectiv klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi előírások betartása érdekében.

Az ítélet nem jogerős.

A Colectiv klubban 2015. október 30-án kiütött tűzvésznek 64 halálos áldozata és 160-nál is több sebesültje volt.

Összesen több mint ötvenmillió eurónyi kártérítést ítéltek meg

Több mint 50 millió euró értékű erkölcsi és anyagi kártérítést ítélt meg hétfőn a bukaresti törvényszék a Colectiv-tűzvész áldozatainak. Az összeget az ügyben elítélt személyeknek, a fővárosi negyedik kerületi városvezetésnek és a Bukarest-Ilfov területi katasztrófavédelemnek kell kifizetnie.

A bírói testület helyt adott a Colectiv-perbe civil félként belépő 133 felperes kártérítés-igénylésének, és úgy döntött, hogy a Colectiv Club cég, a Golden Ideas Fireworks Artists cég, a fővárosi negyedik kerületi közigazgatási alegység (Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Ganea vádlottakkal közösen), a Bukarest-Ilfov területi katasztrófavédelem (Antonina Radu és George-Petrică Matei vádlottakkal közösen) kártérítést kell hogy fizessen a tűzvész áldozatainak.

A perbe polgári félként belépő károsultak egyenként körülbelül 250.000 euró anyagi és erkölcsi kártérítést fognak kapni az ítélet értelmében, de olyan felperes is van, akinek 500.000 eurót ítélt meg a törvényszék. A legnagyobb összegű kártérítés 1.250.000 euró, illetve 4,2 millió lej ebben a perben.

Ezen kívül a vádlottak, a katasztrófavédelem és a városvezetés több mint nyolcmillió lejt kell hogy kifizessen hazai egészségügyi intézményeknek kórházi költségek gyanánt.

Az egészségügyi minisztérium 28 millió lejt fog kapni az ítélet értelmében, ebből 11,3 milliót tesznek ki a külföldi klinikák által nyújtott kezelések költségei, és 16,7 milliót a kritikus állapotban lévő betegekkel foglalkozó AP-ATI programban részt vevő kórházak finanszírozásának kiegészítésére.

Kártérítést ítélt meg a bírói testület a szállításügyi minisztérium repülős főiskolájának, a belügyminisztérium repülős főfelügyelőségének, a védelmi minisztériumnak és a munkaügyi tárcának is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.