Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciucă: van rá esély, hogy jövőre emelkedjenek a nyugdíjak és nőjön a minimálbér

Ciucă: van rá esély, hogy jövőre emelkedjenek a nyugdíjak és nőjön a minimálbér Románia

Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken kijelentette: van rá esély, hogy 2023-tól emelkedjenek a nyugdíjak és nőjön a minimálbér. Szerinte van rá politikai akarat, de az emelés mértéke a jövő évi költségvetés tervezetének sarokszámain múlik.

Újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta: a költségvetési források függvényében arra is van esély, hogy a rászoruló személyek jövőre is megkaphassák kéthavonta az 50 eurós szociális utalványt. Hozzátette, a kormánynak szándékában áll 2023-ban is bevezetni inflációt ellensúlyozó intézkedéseket. 

A kormányfő ugyanakkor kijelentette, hogy szeptember végéig dönt kormány az üzemanyaárak további kompenzálásáról.

Kérdésre válaszolva Nicolae Ciucă elmondta, a koalíció vezetőinek következő heti ülésén meg fogják vitatni ezt az intézkedést. Hozzátette, hogy szerinte a jelenleg érvényben lévő árkompenzáció már a bevezetése másnapján működőképesnek bizonyult.

‘Elemezni fogjuk a hazai üzemanyagárak és a kőolaj világpiaci árának alakulását, és ezeknek megfelelően fogunk dönteni’ – nyilatkozta a miniszterelnök.

A kormány korábbi döntése szerint júliustól szeptemberig literenként 50 banival kompenzálják Romániában az üzemanyagok árát.

Ciucă kijelentette, a múlt évhez képest idén csökkent a román államadósság, a költségvetési hiány pedig kisebb 2,5 százaléknál.

Reményét fejezte ki, hogy az államadósság a bruttó nemzeti termék (GDP) 50 százaléka alá csökkenthető.

A miniszterelnök kifejtette: az év első hét hónapjában 2,41 százalékos volt a deficit. Hozzátette, hogy a költségvetési hiányt a gazdaság növekedésével és a kormány intézkedéseivel sikerült megfékezni.

(forrás: Agerpres, fotó: gov.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.