Felhívás!

Ciucă az egyházak képviselőinek a támogatását kérte az emberi életek megmentésére

Ciucă az egyházak képviselőinek a támogatását kérte az emberi életek megmentésére Románia

Remélhetőleg év végéig elfogadja a parlament a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvényt, a szakértőkkel egyeztetett formában – jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A romániai egyházak képviselőivel lezajlott találkozója után a kormányfő elmondta, tárgyalópartnerei azt kérték, hogy a hívek Covid-igazolvány felmutatása nélkül is mehessenek templomba, vehessenek részt a vallásos szertartásokon. Közölte velük, hogy az igazolvány bevezetéséről szóló törvénytervezet szakértők bevonásával dolgozzák ki.

Beszámolója szerint a találkozón Nicolae Ciucă az egyházak képviselőinek támogatását kérte minél több emberélet megmentéséhez. Kifejtette tárgyalópartnereinek, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére az oltás jelenti az egyetlen megoldást, aminek az emberekek megfelelő magatartásával kell párosulnia. Hozzátette: a megfelelő magatartás alatt az önbecsülést, a közösség iránti tiszteletet, az életek megmentésére irányuló erőfeszítések tiszteletét érti.

Ciucă elmondta, hogy az állampolgárok, a közösségek érdekében a jövőben folytatni kívánja a párbeszédet a civil társadalom többi képviselőivel is.

BOR: a Covid-igazolvány szerepe a meggyőzés, nem pedig a kényszerítés

A Covid-igazolvány olyan dokumentum, amelynek valódi szerepe a meggyőzés, nem pedig a kényszerítés – jelentette ki csütörtökön Vasile Bănescu, a román ortodox egyház (BOR) szóvivője.

“Azok, akik az orvosok tanácsára hallgatva racionális és tájékozott döntést hoznak, és beoltatják magukat, átmenetileg élvezhetik a Covid-igazolvány kínálta előnyöket, bejutva például a kereskedelmi és szórakoztató központokba. Ez a dokumentum azonban nem korlátozza és nem is korlátozhatja a létfontosságú termékeket vagy szolgáltatásokat nyújtó helyiségekbe, például élelmiszerüzletekbe, gyógyszertárakba, kórházakba vagy templomokba való belépést” – szögezi le a BOR szóvivője a sajtónak kiadott közleményben.

Az imádkozáshoz, azaz az alapvető vallásszabadság kinyilvánításához szükséges szent, rendezett és tisztességes térhez való hozzáférést nem lehet – nem csak erkölcsi, hanem gyakorlati okokból sem – egy olyan dokumentummal korlátozni, amelynek célja, hogy plusz védelmet és rendet vezessen be olyan helyeken, ahol erre valóban szükség van – nyomatékosítja a közlemény.

Bănescu szerint az egyházak nemcsak támogatják, hanem tiszteletben is tartják az egészségügyi hatóságok által javasolt megelőző intézkedéseket, így felelősségteljesen gondoskodnak arról is, hogy tagjaik továbbra is védelmezzék felebarátaik egészségét.

“Azok a lelkészek, akik szembeszállnak a szükséges egészségvédelmi intézkedésekkel, és nyilvánosan egy orvosi művelet lejáratására, a betegség súlyosságának és a világjárvány következményeinek bagatellizálására buzdítanak, nemcsak nem képviselik annak az egyháznak az álláspontját, amelyhez tartoznak, hanem erkölcsileg is lejáratják magukat a társadalomban” – áll a közleményben.

A BOR szóvivője rámutat még, szerencsére nem sokan voltak és vannak ilyenek, az egyház pedig elhatárolódik tőlük és szankcióban részesítette őket.

“A vallásszabadság, amely, mint minden felelős szabadság, rendet, nem pedig rendetlenséget feltételez, alapvető emberi jog, az államnak pedig bölcsen kell eljárnia ebben az ügyben, a vallási felekezetekkel partnerségben ápolnia kell és elő kell mozdítania a társadalmi békét, amelyre oly nagy szükség van” – teszi hozzá Vasile Bănescu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. december 3., 9:52
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Megmenekulni ?! “Csukacska” ,mondd mi elol kene megmenekulni ? ! Volt regebb egy magyar mese ,az ostoba buta emberrol szolt es valahogy igy hangzott a vege. Idezem: “Csuf betegseg a butasag, nincs ra mentseg, sem orvossag . Lehet korhaz, szaz iskola, butan hal meg az ostoba !” Vajon melyik tabornak szol ez a mese a mai “modern , uj korszakunkban” ?