Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ciucă a védelmi tárca kommunikációjának „kalibrálásáról” egyeztetett Dîncuval

Ciucă a védelmi tárca kommunikációjának „kalibrálásáról” egyeztetett Dîncuval Románia

A Victoria-palotában tárgyalt Nicolae Ciucă miniszterelnök Vasile Dîncu védelmi miniszterrel – közölte hétfőn a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru tájékoztatása szerint a megbeszélés egyik témája a védelmi tárca nyilvános kommunikációjának „kalibrálása” volt.

A másik téma a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek brüsszeli csúcstalálkozója volt – tette hozzá a szóvivő.

A képviselőház házbizottsága jövő hétfőre ütemezte át Vasile Dîncu védelmi miniszter meghallgatását a Kormány órája keretében.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felkérésére Dîncunak október 17-én kellett volna megjelennie az alsóház plénuma előtt, hogy számot adjon az ukrajnai háborúról tett kijelentéseiről, de a védelmi miniszter nem tudott eleget tenni a meghívásnak, mert hivatalosra látogatásra utazott Grúziába.

A védelmi minisztert az USR javaslatára hívták meghallgatásra. Az ellenzéki párt szerint Vasile Dîncu „ismétlődő bakijai” és „erősödő orosz propagandája” árt Románia EU-val és a NATO-val fenntartott partnerségének.

Vasile Dîncu azt mondta október 8-án egy televíziós interjúban, hogy a béketárgyalások jelentik az egyetlen esélyt a háború befejezésére, de „a világ országainak, a NATO-nak, az Egyesült Államoknak kell kialkudnia a biztonsági garanciákat és a békét” Ukrajna számára. „Ukrajna egyedül nem lesz képes tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály jelenleg nem engedheti meg magának, hogy felvállalja (…) a területvesztést, a végül is igazságtalan területvesztést. Ez túl nagy vereség lenne a politikum számára” – fogalmazott. Hozzátette, a béketárgyalás akkor is jobb a vérontásnál, ha csak a konfliktus „befagyasztását” eredményezné.

Az interjú után Klaus Iohannis államfő kijelentette, Ukrajna majd eldönti, „mikor, hogyan és mit tárgyal” a háborúról, és egyes romániai politikusoknak gyakrabban kellene tájékozódniuk az ország és az Európai Unió hivatalos álláspontjáról.

Az ügyben megszólaltatták Nicolae Ciucă miniszterelnököt is, aki azt mondta, amint Vasile Dîncu visszatér Romániába a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozójáról, „nagyon nyíltan fog beszélni vele” az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteiről. „Ez nem a kormány álláspontja, ezt nagyon világossá kell tennünk” – nyomatékosította a miniszterelnök egy sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy számításba veszi-e a védelmi miniszter leváltását.

forrás: Agerpres

fotó: Vasile Dîncu/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük