Felhívás!

Ciucă: a kormány számára prioritás a romák életminőségének javítása

Ciucă: a kormány számára prioritás a romák életminőségének javítása Románia

A kormány számára prioritást jelent, hogy a társadalmi-gazdasági integrációra és a roma kulturális örökség hasznosítására alapozva javítson a roma kisebbséghez tartozó román állampolgárok életminőségén – közölte Nicolae Ciucă miniszterelnök a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából megfogalmazott keddi üzenetében.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy nyolc évtizeddel ezelőtt az Antonescu-rezsim utasítására 25 ezer romát deportáltak Romániából a Dnyeszteren túli területekre, és 11 ezren közülük belehaltak az éhezésbe, a fagyoskodásba és a betegségekbe. “Az áldozatok emlékének frissnek kell maradnia a kollektív emlékezetben, a holokauszt szörnyűségeit soha nem szabad elfelejteni” – szögezte le Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök szerint a történelem traumatikus tanulságaiból való okulás és a felelősök elítélése hozzájárul ahhoz, hogy ilyen tragédiák soha többé ne fordulhassanak elő. “Minél távolabb kerülünk időben a holokauszttól, annál nagyobb a veszélye annak, hogy elfeledjük az áldozatok szenvedéseit. Ezért fontos a tények kivizsgálása és feltárása, a túlélők tanúvallomásainak terjesztése, a felelősség felvállalása, hogy az igazságot mindenki megismerje” – hangsúlyozta Ciucă.

Rámutatott arra is, hogy az antiszemitizmus, a szélsőségesség, az idegengyűlölet, a rasszizmus és az intolerancia elleni küzdelem állandó felelősség, és a demokratikus értékeket fenyegető csapások elleni küzdelemre kifejlesztett eszközök folyamatos kiigazításra szorulnak.

A kormányfő szerint Románia rendelkezik a szükséges forrásokkal e küldetés következetes teljesítéséhez. Úgy vélekedett, hogy a holokauszt történetét meg kell ismertetni a diákokkal és a fiatalokkal, az áldozatokra pedig nyilvános keretek között emlékezni kell. “Oroszország illegális, provokálatlan és indokolatlan ukrajnai inváziója arra emlékeztet, hogy a demokrácia, a béke és a stabilitás olyan értékek, amelyekért folyamatosan küzdenünk kell, hiszen a revizionizmus, a szélsőségesség és a gyűlölet árnyai mindig eluralkodhatnak a társadalmakon” – fogalmazott Ciucă.

A miniszterelnök arról biztosította a közvéleményt, hogy a kormány teljes mértékben elkötelezett a holokausztra való emlékezés előmozdítása, az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelem, a holokauszt oktatásának és kutatásának támogatása, az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartása, valamint az emberi méltóság tiszteletének ápolása mellett.

“A romák történelmét a mély sebeket okozó kirekesztés és megkülönböztetés jellemezte. Kötelességünk orvosolni ezeket az igazságtalanságokat, és kötelességünk kiállni a párbeszéd, a befogadás és az európai értékek és elvek tiszteletben tartása mellett. Tartsuk életben az áldozatok emlékét!” – üzente a roma holokauszt emléknapján Nicolae Ciucă. 

(AgerpresÖ

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.