Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cîțu: Románia még idén beléphet a schengeni övezetbe; az euró bevezetése 2027-re tolódhat

Cîțu: Románia még idén beléphet a schengeni övezetbe; az euró bevezetése 2027-re tolódhat Románia

Románia még idén beléphet a schengeni övezetbe, amennyiben az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készült jelentés kedvező lesz, az euró bevezetésére pedig 2024 után kerülhet sor, azonban a cél nem maga az eurózónához való csatlakozás, hanem a gazdaság megerősítése – nyilatkozta a Digi24-nek Florin Cîțu miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

„Az euróövezethez való csatlakozás folyamatát kissé lelassította a 2020-as válság. Mindent meg fogunk tenni, és való konvergenciára van szükség. 2021 és 2024 között be fogjuk hozni a lemaradást, de tudatában kell lennünk annak, hogy az euró bevezetése csak 2024 után történhet meg. (…) Nehéz az eurózónához való csatlakozásról beszélni egy gazdasági válság közepén” – mondta a kormányfő.

„A fő cél nem csupán a csatlakozás, számomra az a fontos, hogy ez mit jelent. Ez a gazdaság megreformálását jelenti, hogy versenyképes legyen az eurózónában, ahol nagyon erős a verseny. Ez nagyon fontos” – tette hozzá Cîțu.

A miniszterelnök az euró bevezetését 2027-2028 környékén látja reálisnak.

Ami a schengeni övezetet illeti, Florin Cîțu reményét fejezte ki, hogy még idén sor kerülhet a teljes csatlakozásra, mind a légi, mind szárazföldi határok esetében.

„Románia 2011 óta készen áll a schengeni övezethez való csatlakozásra, azonban ott van az MCV kérdése. Ebben az évben ki kell javítanunk ezt a problémát. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a jelentés kedvező legyen. Ha minden jól megy, (…) remélhetőleg még az idén folytatni tudjuk a csatlakozási tárgyalásokat” – fogalmazott a kormányfő.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások