Felhívás!

Cîţu: nem számolunk az ország teljes lezárásának lehetőségével

Cîţu: nem számolunk az ország teljes lezárásának lehetőségével Románia

A romániai hatóságok nem számolnak az ország teljes lezárásának lehetőségével – jelentette ki szerdán a miniszterelnök.

“Az első pillanattól kezdve mondtam, hogy nem lesz teljes lezárás. Inkább a lazítások irányába tartunk. (…) Június 1-jétől újraindíthatjuk a gazdaságot, ha beoltatjuk magunkat, máskülönben nincs rá esély” – fogalmazott Florin Cîţu.

Andreea Moldovan egészségügyi minisztériumi államtitkár azon nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a jelenlegi járványhelyzetben egy kéthetes országos karantén “csodát tenne”, a kormányfő azt mondta, az államtitkár csak elméleti síkon vetette ezt fel, nincs szó semmiféle erre vonatkozó konkrét javaslatról.

Részletek a normalitáshoz való visszatérést előkészítő minisztériumközi bizottságról

Ismertette Florin Cîţu szerdán a kormány tagjaival annak a minisztériumközi bizottságnak a létrehozásáról szóló döntést, amely előkészíti majd a járvány előtti normalitásba való visszatérést június 1-jétől.

A kormányfő azt mondta a kabinet ülését követő nyilatkozatában, hogy a miniszterelnöki döntés még a nap folyamán megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

Cîţu ismét hangsúlyozta, a tervek szerint május végére eléri az 5 milliót a koronavírus ellen beoltott személyek száma, és az elkövetkezőkben elegendő oltóanyag érkezik majd az országba ahhoz, hogy július végére 10 millióra nőjön ez a szám. A felnőtt lakosság 70 százalékának az immunizálására van szükség a gazdaság újraindításához – nyomatékosította.

Beszélt a kormányfő a Nemzetközi Valutaalap (IMF) keddi jelentéséről is, amely szerint 6 százalékkal fog növekedni idén a román gazdaság. A miniszterelnök szerint ez azt bizonyítja, hogy az IMF “bízik a kormány által hozott intézkedésekben és a kormányprogramban”.

Arra a kérdésre, hogy milyen konkrét intézkedések várhatók június 1-jétől, Cîţu úgy válaszolt, több lehetőséget is vizsgálnak, de az lenne a legegyszerűbb, hogy első körben az elmúlt héten bevezetett korlátozásokat szüntetnék meg.

“Ha például a HoReCa-szektorban dolgozók mind beoltatják magukat, szó lehet arról is, hogy ennek az ágazatnak a tevékenysége ne függjön a fertőzöttségi rátától” – fogalmazott.

Florin Cîţu hétfőn jelentette be, hogy minisztériumközi bizottságot hoznak létre, amelynek az lesz a feladata, hogy készítse elő az országnak a normális kerékvágásba való visszaállását június elsejétől. A kormányfő vezette testületben a tárca valamennyi képviselője helyet kap majd, ugyanakkor fontolgatják, hogy a szakszervezetek és munkáltatók képviselőit is bevonják a tevékenységekbe.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások