Hirdetés
Hirdetés

Cîţu: augusztus 1-je után jöhet szóba a kötelező maszkviselésről való lemondás

Cîţu: augusztus 1-je után jöhet szóba a kötelező maszkviselésről való lemondás Románia

Augusztus 1-je után jöhet szóba a kötelező maszkviselésről való lemondás – jelentette ki kedden a miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Florin Cîţu leszögezte: ez egy lehetséges dátum, de minden attól függ, hogy milyen ritmusban sikerül immunizálni a lakosságot.

A kormányfő rámutatott: Izraelben azt követően mondtak le a kötelező maszkviselésről, hogy az átoltottsági arány megközelítette a 60 százalékot.

Florin Cîţu ismét kiemelte a védőoltások fontosságát annak érdekében, hogy új lazító intézkedéseket lehessen bevezetni, és rámutatott: a fertőzöttek számának csökkenése az immunizációs kampány eredménye is.

“Megnéztem az utóbbi napok adatait, és egyértelmű, hogy az oltási kampány felgyorsítása pozitív hatást váltott ki. A fertőzöttek száma azért is csökken, mert nőtt a beoltottak száma” – mutatott rá a kormányfő és merősítette: az egyetlen megoldás a világjárvány felszámolására a védőoltás.

“Ha június 1-jéig elérjük azt az ötmillió beoltott személyt – ma 3,4 millió személy van beoltva, kétmillió mindkét dózissal -, akkor több dolgot újra tudunk indítani a gazdaságban” – mondta a miniszterelnök.

Júniustól teljes kapacitással kinyithatnak a tengerparti vendéglők a beoltottak számára

A miniszterelnök arról is beszélt, lehetséges, hogy június 1-jétől teljes kapacitással üzemelhetnek a vendéglők, ha a beltéri részekben beoltott személyek tartózkodnak, és ugyanez lenne érvényes a tengerparti szállodákra is.

Florin Cîţu azt is elképzelhetőnek tartja, hogy június 1-je után nem lesz kötelező a maszkviselés a tengerparton és a hegyekben.

“A beoltottak esetében egyéb kedvezmények is szóba jöhetnek. A vendéglők belterei például 100 százalékos kapacitással működhetnek, ha beoltottakat fogadnak, vagy a tengerparti szállodák is. (…) Magánrendezvények is szóba jöhetnek, csak beoltottak részvételével” – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette, több forgatókönyv is létezik jelenleg a beoltottakra vonatkozó esetleges lazításokról, ezeket a javaslatokat a minisztériumközi tanács, majd az illetékes tárcák elé terjesztik, és a vállalkozók képviselőivel is egyeztetnek ezekről.

Cîţu ugyanakkor kiemelte, lazítások bevezetése esetén is lesznek szabályok, amelyeket be kell tartani. “A tengerpart esetében például az a javaslat, hogy ne legyen kötelező a maszkviselés, a távolságot azonban továbbra is kell majd tartani” – magyarázta.

A kormányfő ismét nyomatékosította, hogy a lazító intézkedések bevezetése a legnagyobb mértékben az átoltottságtól függ.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások