Felhívás!

Cioloş: vagy egy PNL-PSD, vagy egy PNL-USR alkotta többség jelenti a megoldást

Cioloş: vagy egy PNL-PSD, vagy egy PNL-USR alkotta többség jelenti a megoldást Románia

Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a Nicolae Ciucă kijelölt miniszterelnökkel folytatott megbeszélése inkább formális volt, ugyanis az USR nem változtatta meg azon álláspontját, miszerint nem a kisebbségi kormányt, hanem a koalíció visszaállítását támogatja.

Cioloş sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy miután a parlament leszavazta az általuk javasolt kisebbségi kormányt, pártja abban reménykedett, hogy a PNL-nek sikerül megállapodnia a PSD-vel és létrehoznak egy többségi kormányt, csalódásukra azonban a PNL is kisebbségi kormányt javasol. Ezt az USR nem tudja támogatni – tette hozzá a pártelnök.

“Álláspontunk szerint vagy a PNL és PSD, vagy a PNL és USR alkotta többség jelentené a megoldást. A PNL azt választhat, amit akar” – fogalmazott.

Dacian Cioloş közölte, az USR négy feltételt szabott meg a koalíció visszaállítására: konkrét intézkedéseket és határidőket tartalmazó reformcsomag elfogadását; a 2022-es állami költségvetés prioritásainak leszögezését; a koalíción belüli döntéshozatal szabályainak lefektetését; az eredeti kormánystruktúra megőrzését.

Az erről való tárgyalások megkezdéséhez mindenekelőtt arra van szükség, hogy a PNL nyilvánítsa ki egyértelműen a koalíció újraélesztésére vonatkozó szándékát, és azonnal hagyjon fel a PSD-vel való bárminemű egyezkedéssel.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az USR lépése, amennyiben Nicolae Ciucă visszaadja megbízatását, és a PNL ismét Florin Cîţut javasolja a miniszterelnöki székbe, Cioloş azt felelte, az USR álláspontja változatlan Cîţu személyével kapcsolatban.

“Véleményünk szerint a parlamenti többség visszaállítása jelenti a megoldást” – szögezte le az USR elnöke, aki szerint egy kisebbségi kormányzás 3-4 hónap múlva ismét politikai válsághoz vezetne.

“Nem tudom, miért támadja az államfő az USR-t, ahányszor csak alkalma nyílik rá”

A Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke nem érti, miért támadja pártját Klaus Iohannis államfő, “ahányszor csak alkalma nyílik rá”.

Kifejtette, nem érti, hogy milyen szándékai vannak Klaus Iohannisnak, aki az elnöki hivatalban tartott korábbi egyeztetéseken az mondta az USR küldöttségének, hogy a pártoknak kell politikai megoldást találniuk a kormány beiktatására.

“Azt tapasztaltam, hogy az elnök úr támadja az USR-t, ahányszor csak alkalma nyílik rá. Hogy mi áll ennek a hátterében, azt nem tudom. Mi felelősségteljes pártként, amennyire tőlünk telik, megoldásokat keresünk és megoldásokon gondolkodunk” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Dacian Cioloş.

Az USR elnöke szerint, ha Nicolae Ciucának nem sikerül kormányt alakítania és visszaadja a megbízását, akkor “a labda ismét az államfő térfelén pattog”, Klaus Iohannisnak kell megoldást találnia a válság feloldására.

Az államfő pénteken Brüsszelben azt nyilatkozta: a “válsággerjesztők” miatt nem tudott reformokat megvalósítani a korábbi kormánykoalíció. “Ezt a válságot azok okozták, akik meg akarták mutatni, hogy mennyire fontosak, de csak azt mutatták meg, hogy mennyire jelentéktelenek” – jelentette ki Klaus Iohannis az EU-csúcs előtti sajtótájékoztatóján.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.