Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cioloş lemond a pártelnöki tisztségről, ha az USR országos elnöksége nem fogadja el a javaslatait

Cioloş lemond a pártelnöki tisztségről, ha az USR országos elnöksége nem fogadja el a javaslatait Románia

Lemond tisztségéről a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dacian Cioloş, ha az országos elnökség nem fogadja el a párt átszervezésére tett javaslatait.

Hirdetés
Hirdetés

Erről Dan Barna számolt be csütörtök este. Az USR alelnöke a Digi 24-nek nyilatkozva elmondta, Dacian Cioloş az országos elnökség aznapi ülésén ismertette elképzeléseit a párt átszervezéséről. Az USR vezető testületének tagjait szerinte meglepte, amikor beszéde végén bejelentette: ha nem fogadják el a javaslatait, távozik az alakulat éléről. „Mivel Dacian Cioloş az USR frissen megválasztott elnöke, arra számítottunk, hogy a párt programjáról és az ellenzéki szerepének megszilárdításáról szóló stratégiát fogjuk megvitatni” – jelentette ki Barna.

A politikus tájékoztatása szerint a pártelnök az USR országos elnökségének hétfői ülésén készül szavazásra bocsátani a javaslatait. Emlékeztetett arra, hogy a vezető testület korábban széles többséggel hozta meg a döntéseit, és Dacian Cioloş eddigi indítványainak a „98 százalékát” támogatták.

Dan Barna elmondta, tekintettel arra, hogy a tisztújítási folyamat a pártban már lezárult, nem érti az USR elnökének „nagyon radikális” magatartását. „Remélem, hogy ez csak egy sajátos politizálási stílus megteremtésére kísérlet” – jegyezte meg.

Az USR alelnöke közölte, elfogadhatatlannak tartja Dacian Cioloş több javaslatát, például azt, hogy bizonyos kérdésekben párton kívüli szakemberekre bízná a döntést. „Ilyen egyetlen európai pártban sincs” – fogalmazott a politikus. Hozzátette, azt szeretné, ha Cioloş az USR elnöke maradna, és elfogadná a javaslatai vitára bocsátását.

Cioloş: Dan Barnának hátra kellene lépnie egyet

Dacian Cioloş USR-elnök úgy véli, „alternatív vezetőket” kell kinevelnie a pártnak, Dan Barna alelnöknek pedig meglátása szerint „hátra kellene lépnie egyet”, és időt kellene szánnia „a politikai újjáépítkezésre”.

Elképzelése szerint a pártnak „nyitnia kell”, „alternatív vezetőket” kell kinevelnie, úgy véli, ez az alakulat javát szolgálná és erősítené a hitelességét. „Úgy értettem, hogy ő (Dan Barna – szerk. megj.) elégedetlen emiatt, és úgy érzi, ultimátum elé állítottam. Sajnálom, hogy nem értette meg gesztusom lényegét, főleg hogy az országos elnökség ülése előtt tárgyaltam vele, és akkor nem adott hangot kifogásainak” – fogalmazott.

A pártelnök szerint Dan Barnának most „hátra kellene lépnie egyet”, és időt kellene szánnia „a politikai újjáépítkezésre”, hogy többé ne hozza magát kényelmetlen politikai helyzetekbe. Hozzátette, reméli, kollégájában „lesz annyi bölcsesség”, hogy ne próbálja meg szétszakítani a pártot, vagy előállni újabb, minden valóságalapot nélkülöző nyilatkozatokkal. „Ismételten elmondom minden kollégámnak és a nyilvánosságnak: nem megyek sehová, azért vagyok itt, hogy építsek, hogy segítsek összekovácsolni egy olyan pártot, amely reményt és megoldásokat kínál Romániának” – nyomatékosította.

Cioloş azt írta, miután pártelnöknek választották, több ajánlatot is tett Barnának a közös munkára, az első alelnöki tisztséget is felajánlotta neki, ő azonban „minden alkalommal elutasította a felé nyújtott kezet”. Mint írta, nem kommentálta „politikai baklövéseit” sem a 2019-es elnökválasztási kampányban, sem utána, de most már „tükörbe kell nézni”, egyénként és pártként is. „Megragadni abban, hogy minden tökéletes, minden úgy volt jó, ahogy történt, és semmin sem kell változtatni, romboló hatással lehet minden emberi szerveződésre. Megtagadni a nyitást, tartani ‘a párton kívüliektől’, tehetetlenségre és önelégültségre vall” – nyomatékosította.

Az USR-elnök ugyanakkor leszögezte, a párt jövőjéről szóló vita egy belső harc formáját öltötte, ami veszélyeztetheti az alakulat működését és a megítélésére is kihat. Az országos elnökség elé terjesztett projektet a párt alapszabálya írja elő, ugyanakkor azonban „az USR politikai kínálata” és a választóknak szóló üzenet is újragondolásra szorul – véli.

Szavai szerint a javaslatait tartalmazó tervezetet valamennyi párttag megkapta, meg is fogják vitatni ezeket, és a vélemények alapján módosítani is lehet majd rajtuk.

„Ezt végigviszem, függetlenül attól, hogy egyesek tartanak ezektől a folyamatoktól. Nem mennek jól a dolgok. Egyesek attól való félelme, hogy ha nyitunk kifelé, megjelenhetnek még hozzáértő emberek, akik esetleg a helyükre léphetnek, nem válhat az USR hivatalos politikájává” – summázta Dacian Cioloş.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük