Felhívás!

Ciolacu: kérjük, hogy Iohannis nyilatkozatait a PNL műsoridejében sugározzák

Ciolacu: kérjük, hogy Iohannis nyilatkozatait a PNL műsoridejében sugározzák Románia

Panaszt tett a Szociáldemokrata Párt (PSD) az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA), kérve, hogy ezután az államfő nyilatkozatait a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) járó választási műsoridőn belül sugározzák.

Marcel Ciolacu PSD-elnök egy Facebook-bejegyzésben azt írja, az államfő az elmúlt napokban adott nyilatkozataiban nem az Államelnöki Hivatal tevékenységét ismerteti, hanem választási propagandát folytat. “Iohannis megsértette az alkotmányt és a törvényt. És a jóérzés ellen is vétett. Ideje lenne, hogy fizessen is a hibáiért. A december 6-i választáson is” – fogalmaz.

A CNA-hoz benyújtott panaszban a szociáldemokraták többek között felróják, hogy Klaus Iohannis államfő ürügyként használta fel a 2019-es államfőválasztás első évfordulóját arra, hogy nyilatkozatot adjon a Cotroceni-palotából, amelyet tájékoztató jellegű műsorok keretében közvetítettek, noha az választási műsorba illett volna, hiszen “egyértelműen a PNL-t támogató és a párt választási ellenfelét, a PSD-t rágalmazó üzeneteket fogalmazott meg”.

A szociáldemokraták szerint ugyanakkor Iohannis az alkotmány ellen is vétett, az alaptörvény 80. cikkelye ugyanis közvetítői szereppel ruházza fel az elnököt és tiltja, hogy részt vegyen a választási kampányban.

A PSD úgy véli, kedd esti élő bejelentkezésével Iohannis nehéz helyzetbe hozta a rádió- és televíziócsatornákat, “ugyanis egy, látszólag az államfő tevékenységéről szóló tájékoztató műsor egyik percről a másikra választási műsorrá változott”, így a műsorszolgáltatók nem tudtak eleget tenni ama kötelezettségüknek, amelyet a választási műsorokkal kapcsolatban a CNA-hoz benyújtott dokumentumokban vállaltak. “Klaus Iohannis államfő élő bejelentkezésével ugyanakkor a Nemzeti Liberális Párt jogtalanul többlet műsoridőre tett szert, ami sérti a CNA 2020. október 21-én kiadott 603-as határozatát” – nyomatékosítják.

A PSD azzal az igényléssel fordul a CNA-hoz, utasítsa a műsorszolgáltatókat, hogy Iohannis elnöknek a választási kampány alatt elhangzó nyilatkozatait a PNL-nek járó műsoridőn belül sugározzák.

Iohannis: Románia elnökét nem lehet politikailag cenzúrázni

Románia elnökét nem lehet politikailag cenzúrázni – jelentette ki szerda este Klaus Iohannis.

Az államfő azt mondta, államfőként véleményt nyilváníthat az országot és annak polgárait érintő kérdésekben vagy az állam intézményeinek működése kapcsán.

“Románia elnökét nem lehet politikailag cenzúrázni, és akár tetszik a PSD-nek, akár nem, én továbbra is beszélni fogok a román állampolgárok számára releváns dolgokról. Meggyőződésem, hogy a PSD nagyon megharagudott, mivel tegnap este nagyon őszinte voltam és nevén neveztem a dolgokat: a PSD nagyon rosszul kormányzott” – fogalmazott Iohannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások