Felhívás!

Ciolacu az üzemanyagok jövedéki adójának 50 százalékos csökkentését fogja javasolni a koalíciónak

Ciolacu az üzemanyagok jövedéki adójának 50 százalékos csökkentését fogja javasolni a koalíciónak Románia

Az üzemanyagárakat mérséklő intézkedéseket készül kedden javasolni a koalíciónak a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu. Ezek egyike a benzin és a gázolaj jövedéki adójának ötven százalékos csökkentése.

A PSD elnöke hétfőn a parlamentben emlékeztetett arra, hogy a gázolaj literenkénti ára már meghaladja a 7 lejt. Elmondta, hogy kérésére a pénzügyminiszter kiszámította: a jövedéki adó ötven százalékos csökkentése révén az üzemanyagok mintegy 1,2 lejjel lesznek olcsóbbak.

Marcel Ciolacu hangsúlyozta, hogy egy ilyen intézkedést csak korlátozott ideig vezethet be a kormány.

A szenátus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîţu kedden az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről elmondta: szerinte a szakértőknek kell választ adniuk arra kérdésre, hogy ez az intézkedés valóban csökkenti-e majd a tankolás költségeit.

A politikust hétfőn a parlamentben újságírók szembesítették azzal, hogy a gázolaj literének ára már meghaladja a 7 lejt. Ennek kapcsán kifejtette, az üzemanyagárakat a jövedéki adó csökkenésével is lehet mérsékelni, de tekintettel arra, hogy ez az állam bevételeinek csökkenésével is járna, a kormány a megmondhatója annak, hogy az idei költségvetési keret lehetővé teszi-e ezt az intézkedést.

A PNL elnöke ugyanakkor úgy vélekedett, tekintettel az üzemanyagok iránti nagy keresletre, korántsem biztos, hogy a jövedéki adó csökkenése a töltőállomások áraiban is megmutatkozik majd. Szerinte erre a választ a szakértőknek kellene megadniuk.

Florin Cîţu megjegyezte: az infláció csökkenése szerinte a jegybank és a pénzügyminisztérium együttműködésén múlik. “Ha ez a két intézmény együttműködik, akkor csökkennek az árak Romániában. Szerintem legkorábban május-júniusban csökkenni fog az infláció” – jelentette ki a politikus.

Kedden tárgyalják az energiaár-csökkentés következő időszakra vonatkozó törvénytervezetét

Kedden ismerteti az energiaügyi miniszter vagy a kormányfő a koalíció vezetőivel a földgáz- és az áramszámlák csökkentését célzó, áprilistól hatályba lépő törvény tervezetét – közölte Marcel Ciolacu.

A PSD elnöke a sajtónak elmondta, a Nicolae Ciucă miniszterelnök által korábban már felvázolt jogszabály tartalmazza a PSD javaslatainak zömét. A tervezetről hétfő délután még egyeztet a kormányfő az illetékes miniszterekkel, a végső változatát pedig kedden ismertetik a koalíció vezetőivel.

Ciolacu hozzátette, szerinte az energiaárak liberalizálása “rendkívül kaotikusan” történt Romániában. Utalt arra, hogy a koalíció visszatérne az árak szabályozásához az energiaszektorban. Emlékeztetett arra, hogy a jelenleg érvényben lévő sürgősségi rendelet nem az energiaárak valós korlátozását írja elő, mert az állam kompenzálja a szolgáltatók veszteségeit. Hangsúlyozta azt is, hogy az árszabályozáshoz való visszatérésről a kormánynak egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal.

A PSD elnöke elmondta, hogy a jelenleg kidolgozás alatt álló törvénytervezet szerint értékjegyekkel támogatná az állam a kiszolgáltatott energiafogyasztókat. “Az a legfontosabb, hogy középtávon, 2025-ig kiszámítható legyen az energia ára, mert most az áremelkedések láncolatának vagyunk tanúi, és az emberek elégedetlenek. Véget kell vetnünk ennek a gazdaságilag tarthatatlan áremelkedésnek. Egyértelmű, hogy valaki jól járt ezzel a drágulással, de nem eshet áldozatául az egész ország. (…) Az államnak nagyon egyértelmű szabályokat és büntetéseket kell megszabnia, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő” – mondta a PSD elnöke.

Kormányzati források szerint a szolgáltatói árrés 5 százalékra történő korlátozása, az energia áfájának 5 százalékra történő csökkentése és a rászoruló fogyasztók értékjegyekkel való támogatása néhány javaslat azok közül, amelyeket a koalíció fontolóra vesz az energia drágulásának kompenzálására.

E források szerint mintegy 4 millió háztartás részesülne értékjegyekben. A koalíciós tárgyalásokon felmerült az hazai energiatermelés növelése is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.