Felhívás!

Ciolacu: a PSD-nek öt-hat javaslata is van a mezőgazdasági tárca élére

Ciolacu: a PSD-nek öt-hat javaslata is van a mezőgazdasági tárca élére Románia

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) öt-hat javaslata is van az új mezőgazdasági miniszter személyét illetően, és ezek között van Petre Daea is – jelentette ki hétfőn Marcel Ciolacu pártelnök.

“Öt vagy hat név is felmerült. Tegnap is, tegnapelőtt is beszéltünk erről kollégáimmal. A lehető leghamarabb előállunk egy javaslattal az új mezőgazdasági miniszter személyét illetően” – mondta Ciolacu.

Arra a kérdésre, hogy Petre Daea visszatér-e a minisztérium élére, Ciolacu leszögezte, hogy a javasoltak között van.

Nicolae Ciucă kormányfő pénteken Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettest javasolta ügyvivő mezőgazdasági miniszternek, miután Adrian Chesnoiu lemondott. Az erről szóló dokumentumot elküldték pénteken Klaus Iohannis államfőnek.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön a parlament hozzájárulását kérte, hogy hivatali visszaélés gyanújával elindítsák a bűnvádi eljárást egy képviselő ellen, aki miniszteri tisztséget tölt be. A vádhatóság nevet nem említett a közleményben, a nyomozáshoz közel álló források azonban megerősítették, hogy Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszterről van szó.

Később Chesnoiu bejelentette, hogy lemond tárcavezetői tisztségéről és PSD-tagságát is felfüggesztette. Ugyanakkor kérte a képviselőktől, hogy szavazzák meg mentelmi jogának megvonását.

A PSD törvényhozói Adrian Chesnoiu mentelmi jogának megvonására fognak szavazni

A szociáldemokrata párti törvényhozók meg fogják szavazni Adrian Chesnoiu volt mezőgazdasági miniszter mentelmi jogának megvonását. Ezt a Szociáldemokrata Párt elnöke, Marcel Ciolacu jelentette be hétfőn a sajtónak.

Ciolacut arról kérdezték, hogy a PSD parlamenti képviselői megszavazzák-e az Adrian Chesnoiu mentelmi jogának megvonására vonatkozó indítványt, miután a volt mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter ellen kivizsgálást indított az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA).

“Határozottan. Ezt a döntést már meghoztuk, függetlenül a jogi bizottság álláspontjától, főleg, hogy maga Adrian Chesnoiu is ezt kérte tőlünk” – felelte a PSD elnöke.

Ciolacu gratulált Chesnoiunak ahhoz a döntéséhez, hogy önként lemond miniszteri tisztségéről, ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a volt tárcavezető be fogja bizonyítani ártatlanságát a bírák előtt.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) múlt héten kérte a képviselőháztól Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter mentelmi jogának megvonását, hogy hivatali visszaélés és nem a nyilvánosságnak szánt információk felfedésére való felbujtás gyanújával elindíthassák a bűnvádi eljárást ellene.

A DNA szerint idén február 9-e és április 11-e között a miniszter utasította egyik beosztottját, aki több vizsgáztató bizottságnak is a tagja volt, hogy ossza meg egyik kollégájával (aki a tárcavezető bizalmasa volt) a minisztérium alárendeltségébe tartozó megyei igazgatóságoknál négy különböző állásra meghirdetett versenyvizsga tételeinek egy részét. A tételeket utólag eljuttatták négy jelentkezőnek, akik közül hárman megszerezték az állást. A DNA megjegyezte, hogy az egyik jelölt a miniszter közbenjárására megkapta az állást, noha nem ért el megfelelő pontszámot.

Ezt követően Adrian Chesnoiu bejelentette lemondását miniszteri tisztségéről, és a Szociáldemokrata Párton belüli tagságát is felfüggesztette. Ugyanakkor arra kérte a törvényhozókat, hogy szavazzák meg mentelmi jogának megvonását.

A képviselőház kedden szavaz az ügyben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások