Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciolacu: 3000 lejre kell emelni a minimálbért

Ciolacu: 3000 lejre kell emelni a minimálbért Románia

Figyelembe véve, hogy a versenyszféra alkalmazottainak nagy része minimálbérért dolgozik, 3000 lejre kell emelni ezt az összeget – jelentette ki kedden Buzăuban Marcel Ciolacu.

Hirdetés
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kifejtette, a kormánykoalíció elé fogja terjeszteni ezt a javaslatot a 10 százalékos nyugdíjemelésre vonatkozó indítvánnyal együtt.

“Tárgyalnunk kell az üzleti szférával, és a minimálbért 3000 lejre kell emelnünk. A magánszektorban foglalkoztatott romániaiak egyharmada minimálbérért dolgozik. Több mint 1,5 millió alkalmazottról van szó. A minimálbér emelésének szükségessége nyilvánvaló. (…) Vannak bizonyos javaslatok, és ezeket meg fogjuk vitatni a koalícióban, hogy minden román állampolgár a lehető legkönnyebben túl tudjon lépni ezen a válságon” – nyilatkozta a szociáldemokrata pártelnök.

A minimálbér és a nyugdíjak emelésével nő a lakosság vásárlóereje, és így kompenzálni lehet az inflációt – tette hozzá Ciolacu.

“Romániában nincs munkanélküliség”

Marcel Ciolacu kijelentette, hogy tekintettel a jelenleg folyamatban lévő beruházásokra, Romániának esélye van arra, hogy sokkal könnyebben átvészelje a gazdasági válságot.

A PSD elnöke hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szállításügyi miniszter, a szociáldemokrata Sorin Grindeanu mandátumában az infrastrukturális fejlesztésekre aláírt szerződések értéke 4,7 milliárd euróra rúg, ami abszolút rekordot jelent.

“Két fontos mutatótól függ egy ország recesszióba kerülése: az inflációtól és a munkanélküliségtől. Jelenleg Romániában van infláció, akárcsak egész Európában, munkanélküliség viszont nincs Romániában” – fejtette ki a szociáldemokrata politikus.

Véleménye szerint az elkövetkező két év lesz a legnehezebb egész Európa számára, de Romániának esélye van arra, hogy sokkal könnyebben átvészelje a válságokat a folyamatban levő beruházásoknak köszönhetően.

“Kizárt, hogy a PNL-vel kötött politikai szövetség 2024 előtt felbomoljon”

Marcel Ciolacu arról biztosított, hogy 2024-ig nem fog felbomlani a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötött szövetség.

A PSD elnöke kijelentette, a PNL-vel való partnerségnek “stabilitást kell biztosítania Románia számára egy nagyon bonyolult időszakban”.

“Kizárt, hogy ez a szövetség 2024-ig felbomoljon. Minden tőlem telhetőt megteszek, és meggyőződésem, hogy Nicolae Ciucă kormányfő is hasonlóan cselekszik, hogy ez a szövetség stabil maradjon, és stabilitást nyújtsunk Románia számára egy nagyon bonyolult időszakban, amely nem csak Romániát, hanem Európa egészét sújtja. A többi dolog idővel leülepszik” – szögezte le Ciolacu.

A PSD nem fogja megszavazni az energiaügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt

A szociáldemokraták nem fogják megszavazni a liberális párti energiaügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt – jelentette ki a PSD elnöke.

Marcel Ciolacu “képmutatónak” nevezte a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) a Virgil Popescu energiaügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány miatt.

“Nem vonakodom kimondani, hogy az USR-sek képmutatók ezzel az indítvánnyal. Amikor megtörtént az energiaárak liberalizálása, tapsoltak, mint a fókák. Mi nem helyeseltük, azt mondtuk, hogy még egy évig szabályozni kellene. (…) Semmi szín alatt nem fogom arra biztatni a kollégáimat, hogy megszavazzák ezt az indítványt, amelyet abszurd módon éppen azok nyújtottak be, akik az árak liberalizációját sürgették. Nem tudom dicsérni az előző, jobboldali kormányt, de minket most jobban érdekel a jövő” – nyilatkozta Ciolacu.

(Agerpres, fotó: Marcel Ciolacu/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.