Felhívás!

Cîmpeanu: jövő héttől további 200 településen fizikai jelenléttel folyhat az oktatás

Cîmpeanu: jövő héttől további 200 településen fizikai jelenléttel folyhat az oktatás Románia

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter becslése szerint jövő héttől további 200 település tanintézményeiben zajlódhat fizikai jelenléttel az oktatás minden osztály számára, tekintve, hogy jelenleg már csak 703 településen haladja meg az 1 ezreléket a fertőzöttségi ráta.

Az ország összes többi településén 1 ezrelék alatt van a koronavírussal való fertőzöttségi ráta. A múlt pénteki adatok szerint – amelyek alapján ezen a héten az oktatási intézmények működtek – 939 településen haladta meg az 1 ezreléket a fertőzöttségi arány. Pénteken, amikor az aktuális adatok szerint eldől a jövő heti forgatókönyv, valószínűleg már 700 alatt lesz ezen települések száma, magyarázta a miniszter.

“A jövő héten tehát további 200 településen fizikai jelenléttel folyhat az oktatás minden korcsoport számára” – mutatott rá Cîmpeanu a Victoria-palotában csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett, hogy a közös miniszteri rendelet értelmében azokon a településeken, ahol a 14 napra számított fertőzöttségi arány meghaladja az 1 ezreléket, csak az óvodások, a kisiskolások, illetve a végzős osztályok számára zajlik fizikai jelenléttel a tanítás, az összes többi osztály online tanul. Az iskolák akkor térhetnek át teljes egészében a fizikai jelenléttel zajló oktatásra, ha a mutató 1 ezrelék alá esik.

Negyvenötezer, 16 és 18 év közötti fiatal kapta meg eddig az oltást

Több mint tízezer 16 éves, tizennégyezer 17 éves és huszonegyezer 18 éves fiatal kapta meg ez idáig a COVID-19 elleni vakcinát – mutatott rá a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy az oktatási tárcának szándékában áll-e oltási kampányt indítani az iskolákban a 12 és 15 év közötti korosztály számára, Cîmpeanu azt válaszolta, hogy erről majd azt követően döntenek, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezni fogja az illető korosztály beoltását, és a román illetékes hatóságok is jóváhagyják ezt.

“Azután megbeszélést tartunk Valeriu Gheorghiţă katonaorvossal, hogy lássuk, mi a leghatékonyabb módszer az iskolások immunizálásának megszervezésére” – szögezte le a tárcavezető.

Valeriu Gheorghiţă, a SARS-CoV-2 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan május végén vagy június elején fogja engedélyezni a 12-15 év közötti kiskorúak beoltását.

A CNCAV elnöke hozzátette: Romániának megfelelő mennyiségű oltóanyag áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy ezt a korosztályt is beoltsák.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.