Felhívás!

Cîmpeanu: javasolni fogom, hogy 3 ezrelék alatt ne számítson a személyzet átoltottsága

Cîmpeanu: javasolni fogom, hogy 3 ezrelék alatt ne számítson a személyzet átoltottsága Románia

Javasolni fogja az egészségügyi hatóságoknak, hogy azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alatt van, az átoltottsági aránytól függetlenül engedélyezzék a jelenléti oktatást az iskolákban – jelentette be hétfőn Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter a Digi24 műsorában.

A tárcavezető elmondta, javaslatot tesz az egészségügyi minisztériumnak és az Országos Vészhelyzeti Bizottságnak (CNSU), de még legalább ezen a héten az ismert szabályok szerint fognak működni az iskolák.

“Több mint 2 millió diák és óvodás részesülhetett ma jelenléti oktatásban a 60%-os átoltottsági ráta alapján. Nagyra értékelem azoknak a tanároknak a hozzáállását, akik megértették, mennyire fontos az oltás. Egy hét alatt 1000-rel nőtt azon iskolák száma, ahol 60% feletti az átoltottság.

Ha az egészségügyi hatóságok egyetértenek, a következőt fogom javasolni: azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta kevesebb, mint 3 ezrelék, lehetővé kell tenni, hogy eltekintsünk ettől a minimális oltási küszöbtől. Így lehetővé tehetnénk, hogy azokon a vidéki településeken, ahol kevés a fertőzött, de kevés a beoltott is, fizikai jelenléttel működjenek az iskolák. Ezt a döntést az egészségügyi hatóságokkal közösen fogjuk meghozni. (…) Ez a javaslat átmenetet jelent a normalitásba, a normalitás az, amikor minden gyermek iskolába, óvodába megy.

Ezen a héten a dolgok az ismert szabályok szerint működnek. Nem tudok időhorizontot adni, mert a döntést az egészségügyi minisztériumnak, majd a vészhelyzeti bizottságnak kell mérlegelnie.”

Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter rámutatott, javaslatát előterjesztette a kormánynak és a CNSU-nak is, és meggyőződését fejezte ki, hogy utóbbi testület a hét végéig jóváhagyja az oktatást szabályozó, nemrég kiadott miniszteri rendelet módosítását.

A tárcavezető hangsúlyozta, szükség volt egy kritériumra, amelynek alapján dönteni lehet arról, hogy mely tanintézetekben engedélyezhető a jelenléti oktatás és melyekben nem – így esett a választás az alkalmazottak átoltottságára.

“Nem egy ideális kritérium ez (…), de hozzájárul ahhoz, hogy biztonságosabb környezetet teremtsünk az iskolákban és óvodákban a gyermekek és a tanárok számára, lévén hogy a beoltottak nehezebben kapják el, illetve adják tovább a vírust” – magyarázta Cîmpeanu.

A miniszter hozzátette, eredetileg – az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait is figyelembe véve – 70 százalékos védettségi arányt javasoltak alsó küszöbként úgy, hogy ebbe a betegségen az elmúlt 180 napban átesett tanügyi alkalmazottakat is beleszámolták volna, mivel azonban ezt bonyolult lett volna követni, végül a 60 százalékos alsó határ mellett döntöttek. “Ez eredményesnek is bizonyult, ugyanis egy hét leforgása alatt pontosan ezer magán és állami iskolának és óvodának sikerült elérnie, hogy az oltottak aránya haladja meg a 60 százalékot” – szögezte le.

Jövő héten kapják meg az iskolák a nyálteszteket

Sorin Cîmpeanu elmondta, a hétfői nap folyamán írják alá a szerződést az első adagra, kedden a másodikra és a harmadikra, majd a katasztrófavédelmi főigazgatóság, a megyei egészségügyi igazgatóságok és a tanfelügyelőségek segítségével a kiszállítástól számítva 24 órán belül eljuttatják a teszteket az iskolákhoz. Ez a jövő hétre várható – magyarázta a miniszter.

A tárcavezető hozzátette, kérte az egészségügyi minisztériumot, dolgozzanak ki egy eljárást a tesztelés lebonyolítására, mielőtt még kiosztanák ezeket.

(Digi24/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. november 8., 14:01
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Hát ez csiribi-csiribá ez az ember. Nem vagyok oltás mellett, de hoznak egy törvényt, amit első nap alkalmazva már módosítana. Helyeslem legyen így, hogy a gyerekeink mehessenek, de kérem szépen…Akkor pedig csodàlkoznak , hogy az emberek nem tartják be amiket kérnek tőlük. Hát hogy? Hogy tartsunk be bármit ami 2 napig érvényes. És persze megint megy az újjal mutogatás, hogy ki kell meghozza a döntést. Csak itt az a baj, mire döntést hoznak és mindenki éljenezni kezdene, legyurjàk a torkunkon a kötelező zöld kártyát.