Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cîmpeanu: időszakosan tesztelhetik a be nem oltott tanárokat

Cîmpeanu: időszakosan tesztelhetik a be nem oltott tanárokat Románia

Azokat a tanárokat, akik nem akarják beoltatni magukat, időszakosan tesztelhetik, mielőtt belépnének az iskolába – nyilatkozta Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter vasárnap este a Digi24-nek.

Hirdetés
Hirdetés

Sorin Cîmpeanu szerint a tanügyi személyzet 60%-a már be van oltva. „Ennek a folyamatnak folytatódnia kell, hogy garantálni lehessen az iskolák egészségügyi biztonságát. Mindannyian megtesszük a tőlünk telhetőt, hogy népszerűsítsük az oltás szükségességét, hogy garantálni tudjuk az iskolák fizikai jelenléttel történő működtetését, hogy ne kelljen több veszteséget elkönyvelni, mint amennyit az iskola már elszenvedett” – mondta az oktatási miniszter.

Arra a kérdésre, hogy fontolgatja-e annak a lehetőséget, hogy a nem beoltott tanárok ne mehessenek be az osztályterembe, a miniszter azt mondta: „Én amellett vagyok, hogy nagy kitartással és az egészségügyi személyzet által biztosított szakértelemmel érveket mutassunk be, hogy azok a kollégáink is megértsék a védőoltás fontosságát saját maguk és az egész oktatási rendszer számára, akik eddig nem oltatták be magukat. Nem vagyok a kötelezővé tétel híve, de tárgyalunk az egészségügyi minisztériummal erről a kérdésről”

A miniszter lehetségesnek tartja, hogy a nem beoltott tanárokat teszteljék, mielőtt bemennek az osztályterembe. „Ha az egészségügy területén jártas személyek nettó előnyöket tudnak bemutatni, lehetséges, hogy az iskolai személyzet tesztelésére vonatkozó intézkedéseket hozunk majd” – mondta Sorin Cîmpeanu.

Hozzátette, még nem tudni, milyen gyakorisággal zajlana a tesztelés. „Sem én, sem az oktatási minisztérium nem rendelkezik orvosi szakértelemmel. Folynak a megbeszélések az egészségügyi minisztériummal, amely jogosult ilyen intézkedéseket javasolni. Kezdeményeztük ezeket a megbeszéléseket az egészségügyi tárcával, de döntés még nincs” – hangsúlyozta a miniszter.

Az iskolákban továbbra is kötelező marad számos egészségügyi előírás, többek között a maszkviselés, a fizikai távolságtartás és a helyiségek szellőztetése. A plexi válaszfalak, amelyek haszontalannak bizonyultak, nem lesznek a továbbiakban használatban – mondta Sorin Cîmpeanu.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások