Felhívás!

Cîmpeanu: a záróvizsgák a kitűzött időpontokban, fizikai jelenléttel zajlanak majd

Cîmpeanu: a záróvizsgák a kitűzött időpontokban, fizikai jelenléttel zajlanak majd Románia

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter biztosított arról, hogy az idei érettségi és képességfelmérő vizsgák fizikai jelenléttel fognak zajlani a már kitűzött időpontokban, és egy tanuló sem marad ki ezekből. Hozzátette, megtesz mindent, hogy a vizsgák idején a koronavírus-járvány miatt esetleg karantén alatt levő településeken is így legyen.

“Minden alkalmat megragadok, hogy maximális felelősségre szólítsak fel az óvintézkedések betartása terén, hogy minél inkább csökkentsük a 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta elérésének kockázatát. Ha ez mégis megtörténik, az illető településen sajnos felfüggesztenek minden fizikai jelenléttel zajló oktatást, ezen nincs mit vitatni. Egy kivétellel: szeretném, és ezzel kapcsolatban már elkezdtem tárgyalni az országos vészhelyzeti bizottsággal, hogy tegyék lehetővé minden tanuló számára, hogy részt vegyen az érettségi, illetve a képességfelmérő vizsgán, függetlenül attól, hogy a település épp karantén alatt van” – nyilatkozta vasárnap Cîmpeanu a Digi24-nek.

Hozzátette, “nem lesz olyan tanuló az országban, aki a járványhelyzet miatt ne tudna majd elmenni vizsgázni”.

“Ezek a vizsgák rendkívül fontosak, meghatározóak minden fiatal jövőjére nézve. (…) Biztosítok minden diákot, hogy ezek a vizsgák a már kitűzött időpontokban fognak zajlani, fizikai jelenléttel” – nyomatékosította a tárcavezető.

Az oktatási és az egészségügyi minisztérium szombaton kiadott, a járvány idején zajló iskolai tevékenység szabályait módosító közös rendelete kimondja, hogy azokon a településeken, ahol az elmúlt 14 napban regisztrált koronavírusos esetek ezer lakosra vetített száma nem haladja meg a 6-ot, megengedett a tanulók fizikai jelenlétével zajló próbaérettségi és próba-képességfelmérő, illetve az érettségi és a képességfelmérő vizsga megszervezése.

A szabadban maszk nélkül is lehet majd tornaórákat tartani

A szabadban tartott sportórákon való maszkhasználat felszámolása fontos intézkedés az oktatási folyamat szempontjából, szögezte le Sorin Câmpeanu.

„Reméljük, hogy az időjárási körülmények hamarosan lehetővé teszik a sportórák túlnyomó részének a szabadban való tartását” – mondta Câmpeanu az Antena 3 televíziós csatornán.

Arra a kérdésre, hogyan nyerte meg a csatát ezzel kapcsolatban Vlad Voiculescu egészségügyi miniszterrel, Câmpeanu azt válaszolta, hogy nem volt szó „csatáról”, csupán érvek ütköztetéséről, és ezeknek felelős elemzéséről, amely nyomán megszületett a közös döntés.

Ugyancsak az Antena 3 műsorában Marius Nistor, a Spiru Haret szakszervezeti szövetség elnöke kifejtette, hogy a tanügyi szakszervezetek is kérték az iskolai sportórákon való kötelező maszkviselés felszámolását. Nistor hangsúlyozta, hogy egyetlen más országban sem kötelező a maszkviselés a szabadtéren tartott sportórákon.

Az oktatási és az egészségügyi minisztérium szombaton kiadott, a járvány idején zajló iskolai tevékenység szabályait módosító közös rendelete kimondja, hogy „a védőmaszk viselése nem kötelező az óvodások számára, és a szabadban tartott iskolai sportórákon sem”. A rendelet arra is kitér, hogy a vokacionális oktatási intézmények szakóráin kötelező a maszk viselése, kivéve a fúvós hangszerek gyakorlására szánt órákat. Ebben az esetben azonban elegendő teret kell biztosítani minden tanuló számára.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.