Felhívás!

Bűnügyi eljárás indult a kolozsvári reptéren történt incidens ügyében

Bűnügyi eljárás indult a kolozsvári reptéren történt incidens ügyében Románia

A kolozsvári ügyészség a betegségek leküzdésének meghiúsítása gyanújával bűnügyi eljárást indított a kolozsvári reptéren történt incidens ügyében.

Csütörtökön több száz, németországi idénymunkára induló ember zsúfolódott össze a kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtéren, Mircea Abrudean prefektus csendőröket küldött a helyszínre, hogy felszólítsák az egy tömbben álló embereket, hogy szóródjanak szét.

“A repülőjáratokat egy magántársaság indítja, amely rosszul kezelte a helyzetet. Egyszerre hozta ide az embereket, annak ellenére, hogy a járatok kisebb-nagyobb időkülönbséggel 13 és 21 óra között indulnak. Az emberek ellenőrzött módon lépnek be a repülőtér épületébe, a gond kint van. Rendőröket és csendőröket küldtünk ki, hogy felszólítsák az embereket, hogy szóródjanak szét” – mondta Abrudean.

Hozzáfűzte, bűnvádi eljárást fognak indítani a cég ellen, amely a helyzetért felelős, de jelenleg megpróbálják a lehetséges intézkedéseket meghozni a helyzet javítása érdekében.

A dpa hírügynökség értesülései szerint Németország több ezer idénymunkást vár Romániából, Bulgáriából és Lengyelországból a napokban, akik többek között a spárgaszedésben segédkeznek.

Orban: a kolozsvári repülőtér igazgatója nem tájékoztatta a hatóságokat

A kolozsvári repülőtér igazgatója nem tájékoztatta a hatóságokat a kétezer szezonmunkás indulásáról, ezért nem tudták meghozni a szükséges intézkedéseket – nyilatkozta csütörtök este Ludovic Orban.

A miniszterelnök azt mondta, tudomása szerint 13 gép szállt fel csütörtökön idénymunkásokkal a kolozsvári repülőtérről, egymáshoz nagyon közeli időpontokban, ezért valamennyi munkást szinte ugyanazon időpontra szállították a repülőtérre.

“A repülőtér igazgatója nem értesítette sem a prefektust, sem a megyei vészhelyzeti bizottságot, és információ hiányában nem lehetett elrendelni semmiféle intézkedést, nem tudták mozgósítani a csendőröket, rendőröket, akik biztosíthatták volna az egymás közötti fizikai távolság betartását, és esetleg az utazni készülők védelmét szolgáló más intézkedéseket is hozhattak volna” – szögezte le Orban, aki ugyanakkor megerősítette, hogy bűnvádi nyomozás indult az ügyben.

Kérdésre válaszolva a kormányfő rámutatott, tudomása szerint nem tesztelték koronavírusra a külföldre induló idénymunkásokat.

Nem az az őrültség, hogy elmentek külföldre dolgozni a románok, hanem az, ahogy elmentek

Nem az az őrültség, hogy elmentek külföldre dolgozni a románok, hanem az, ahogy elmentek – nyilatkozta péntek este az Antena 1 televízió műsorában Ludovic Orban miniszterelnök.

Semmilyen szabályt nem tartottak be, ezért “azonnali intézkedéseket” rendelt el, ami a reptérre való szállításra, a várakozásra és a beszállásra vonatkozik.

A miniszterelnök szerint nem lehet megakadályozni a románokat abban, hogy külföldön vállaljanak munkát, mert ezt egyrészt “tiltja az Európai Unió alapszerződése, a román alkotmány és a törvények”, másrészt ezek az emberek ebből élnek, az viszont fontos, hogy ez ne a saját és mások egészségének kockáztatásával történjen.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások