Felhívás!

Büntetőpanaszt tesz a PSD azok ellen, akik “félretájékoztattak” a költségvetés-kiigazítás kapcsán

Büntetőpanaszt tesz a PSD azok ellen, akik “félretájékoztattak” a költségvetés-kiigazítás kapcsán Románia

Büntetőpanaszt tesz a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azon politikusai ellen, akik – a PSD szerint – “tudatosan félretájékoztatták” az embereket a költségvetés-kiigazítással kapcsolatban.

Keddi közleményében a PSD rámutat, a PNL-s politikusok azon nyilatkozatai, miszerint a kormány “meghamisította” a pénzügyi adatokat, illetve “ellopta a bruttó hazai termék 10 százalékát”, igen súlyosak, és kimerítik a nemzetbiztonságot veszélyeztető hamis információk tudatos közlése bűntettének fogalmát. A PSD szerint a PNL vádjai nélkülöznek minden tényszerű alapot, ugyanakkor azonban megingathatják a befektetők és az állampolgárok hivatalos pénzügyi adatokba vetett bizalmát, és ezáltal negatív hatással lehetnek a nemzetgazdaságra. “Ezért a PSD büntetőpanaszt tesz a PNL azon képviselői ellen, akik felelőtlen módon ilyen információkat terjesztettek, ezek hamisságának, valamint annak tudatában, hogy milyen hatással lehetnek az ország gazdaságára” – fogalmaz közleményében a nagyobbik kormánypárt.

A kommünikében megjegyzik, a kormánynak az év végéig esedékes bevételekről szóló becsléseit hivatalos iratba foglalták, amelyet a teljes kormány felvállalt.

“Az a kijelentés, miszerint ezt a dokumentumot “meghamisította” a kormány egyik tagja, hazugság, egy abszurd politikai támadás, és semmiféle módon nem tudják bizonyítani az állítást a PNL képviselői. Azt a vádat pedig, miszerint “az elmúlt két és fél évben ellopták a GDP mintegy 10 százalékát’, és a pénz a PSD-hez, illetve az ALDE-hoz került, cáfolják a közpénzek felhasználását vizsgáló hatóságok ellenőrzéseiről készült jelentések” – nyomatékosítják a szociáldemokraták.

Cîţu: el fogok menni a pénzügyminisztériumba és kérni fogom, hogy Dăncilă is legyen jelen

Ő is elmegy az ügyésszel együtt ellenőrzésre a pénzügyminisztériumhoz és az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottsághoz (CNSP), ha a Szociáldemokrata Párt (PSD), mint bejelentette, büntetőpanaszt nyújt be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azon politikusai ellen, akik – a PSD szerint – “tudatosan félretájékoztatták” az embereket a költségvetés-kiigazítással kapcsolatban, jelentette ki Florin Cîţu, a liberálisok felsőházi frakcióvezetője.

“Íme, válaszom a PSD számára! Sikerült! A PSD büntetőpanaszt nyújt be ellenem! Végre elmehetek majd, a választási kampány közepén, az ügyésszel együtt ellenőrzésre a pénzügyminisztériumhoz és az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottsághoz. Kérni fogom, hogy az Európai Bizottság egy csapata is legyen jelen, amely már rámutatott, hogy a 2018-as költségvetést manipulálták. Meg fogom kérni Rareş Bogdant, hogy mutassa be ezeket az információkat az Európai Parlamentben. Két éve próbálok már bejutni a pénzügyminisztériumba, hogy ellenőrizhessem adataikat. Egy dolog világos, kérni fogom, hogy a PSD elnöke, Viorica Dăncilă és Eugen Teodorovici, a PSD ügyvezető elnöke is legyen jelen a vizsgálatokon” – írta Cîţu kedden Facebook-bejegyzésében.

A liberális frakcióvezető szerint Teodorovici miniszter “nem annyira inkompetens”, hanem inkább “szabotálni akarja Dăncilát”.

Orban: támogatom kollégáim kijelentéseit

Elmarasztalta Ludovic Orban liberális elnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) azon keddi bejelentését, miszerint büntetőpanaszt nyújt be a liberálisok ellen, leszögezve, támogatja kollégái kijelentéseit a költségvetési számok meghamisításáról.

“A Nemzeti Liberális Párt elnöki minőségében bejelentem, hogy támogatom kollégáim kijelentéseit a kormány által meghamisított költségvetési mutatókról” – jelenti ki Orban az Agerpres hírügynökségnek kedden elküldött közleményben.

Rámutat, itt lesz a “megfelelő alkalom”, hogy a liberálisok az igazságszolgáltatás előtt bebizonyítsák a kormánykoalíció hibáit.

“Nem az én, az igazságot felfedő kollégáimnak kellene felelniük a törvény előtt, hanem pont a PSD tagjainak, akik szemtelenül hazudnak az állami költségvetés kapcsán, akik tönkretették az ország pénzügyi állapotát. Meggyőződésem, hogy fizetni fognak” – tette hozzá Orban.

A költségvetés-kiigazítás hamis, csak megpróbálja elrejteni az államháztartás katasztrófális helyzetét, és ennek eredményeként az év végére Románia rendkívül nehéz gazdasági helyzetben lesz, állítja Orban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.