Felhívás!

Bukarestben fog működni az EU Kiberbiztonsági Központja

Bukarestben fog működni az EU Kiberbiztonsági Központja Románia

Bukarestben fog működni az Európai Unió Kiberbiztonsági Központja, amely a tagállamok kiberbiztonsági projektjeit, fejlesztéseit és kutatásait fogja finanszírozni.

A román főváros mellett Brüsszel, München, Varsó, Vilnius, Luxemburg és a spanyolországi Leon is pályázott arra, hogy otthont adjon ennek az intézménynek. A nyertes pályázatról szavazás alapján döntöttek, a végső szavazáson Bukarest 15, Brüsszel 12 voksot kapott.

A Kiberbiztonsági Központ lesz az első európai ügynökség Románia területén.

A tagországok szavazás útján döntöttek erről, az eljárás csütörtök reggel ért véget – jelenti ki közleményében a tárca, leszögezve, hogy az ország számára ez történelmi jelentőségű döntés, mivel ez az első struktúra, amelynek Romániában lesz a székhelye és “a siker annál relevánsabb”, mert “erős versengés” folyt több tagország között.

“Ezzel a döntéssel elismerték Románia elkötelezettségét az európai projekt iránt és a szakértelmet, amellyel az ország rendelkezik a digitális ágazatban és a kiberbiztonság területén” – hangsúlyozta a szaktárca.

Klaus Iohannis államelnök csütörtöki Twitter-üzenetében üdvözölte Románia diplomáciai sikerét, úgy vélve, hogy a központ Bukarestben való megnyitása rendkívüli lehetőséget nyújt arra, hogy hozzájáruljunk az összes EU-tagország kibernetikai biztonságához.

(Marosvásárhelyi Rádió/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.