Felhívás!

Bukarestben az összes kórháznak fel kell készülnie a Covid-19-ben szenvedők fogadására

Bukarestben az összes kórháznak fel kell készülnie a Covid-19-ben szenvedők fogadására Románia

Az egészségügyi miniszter felszólította a bukaresti kórházakat, hogy mindenütt alakítsanak ki a koronavírusos betegek fogadására elkülönített részlegeket, mivel a fővárosban alig van már szabad ágy a Covid-kórházakban, és országos szinten is betelt a fertőzöttek számára elkülönített helyek kétharmada.

Nelu Tătaru bejelentette, hogy jövő hét elejétől otthonukban maradhatnak a Covid-19 gyenge és közepes formáiban szenvedő, valamint tünetmentes betegek, a családorvos felügyelete alatt.

A tárcavezető szerint ezt a megoldást egy készülő sürgősségi kormányrendelet teszi majd lehetővé.

Tătaru hozzátette: a családorvosokkal szerződést köt ez ügyben az egészségbiztosító pénztár, vagy járványtani vizsgálat formájában orvosi szolgáltatást nyújthatnak a közegészségügyi igazgatóságoknak.

Közben a romániai orvosi kollégium arra figyelmeztette Ludovic Orban kormányfőt és Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, hogy a hatóságok nem vonhatják be rendeleti úton a családorvosokat a koronavírus-járvány elleni küzdelembe, ugyanis ők nem állami alkalmazottak, hanem az egészségbiztosítóval kötött keretmegállapodások alapján fejtik ki tevékenységüket. A szakmai testület szerint a családorvosok telefonon keresztül elláthatják tanácsokkal koronavírusos pácienseiket, de nem lehet őket a fertőzési gócokba küldeni.

A miniszterelnök hétfőn jelentette be: úgy akarják módosítani a karanténtörvényt, hogy a pozitívnak bizonyult koronavírus-teszt után a fertőzöttnek ne kelljen mindenképpen a túlterhelt járványkórházban jelentkeznie állapotának felmérése érdekében, hanem bízhassák eleve a családorvosok gondjaira a tünetmentes fertőzöttek kezelését.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.