Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Brüsszelbe is eljutott a MOGYE magyar karának kérdése

Brüsszelbe is eljutott a MOGYE magyar karának kérdése Románia

Tőkés László és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők is szóvá tették felszólalásukban a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) kialakult helyzetet az EP mini-plenáris ülésén. Nem kellett sokat várni a román fél reakciójára sem.

Az európai intézmények védelmét kérte a marosvásárhelyi magyar orvos- és gyógyszerképzés megmentése céljából szerdai brüsszeli felszólalásában Tőkés László europarlamenti képviselő.

A képviselő mindenekelőtt az Unió soros elnökségét betöltő Románia felelősségét hangsúlyozta. A román kormány elnökségi programjában kötelezettséget vállalt az európai értékek védelmezésére, és harcot hirdetett az idegengyűlölet és az intolerancia ellen. Mindezekkel éles ellentétben áll az általa otthon folytatott magyarellenes politika, mely csúfot űz a jogállamiság elveiből.

Hirdetés
Hirdetés

Tőkés László kifejtette, „szükségállapot alakult ki a romániai, magyar többségű Székelyföld központjában, Marosvásárhelyen”, ahol a magyar tanárok és diákok az ellen tiltakoznak, hogy „miután a hajdani magyar orvosi egyetemüket egy népes román egyetembe olvasztották, a soviniszta román egyetemi vezetőség lépésről lépésre tovább korlátozza az anyanyelven való tanuláshoz fűződő jogaikat”.

„Az Európai Parlament joggal ítélte el a romániai jogállamiság siralmas helyzetét. Joggal várjuk el az Unió soros elnökétől, Romániától, hogy vessen véget magyarellenes politikájának, és biztosítsa az erdélyi magyarság alapvető emberi és közösségi jogait. Ennek részeképpen követeljük a magyar tanügyi autonómiát, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem eredeti formájában való helyreállítását! Az EU ne mérjen kettős mércével. Miközben oktalanul pártját fogja a Soros-féle CEU-nak, a romániai magyar egyetemet ne hagyja sorsára!” – mondta Tőkés László.

Sógor Csaba: súlyos diszkrimináció

Súlyos diszkrimináció és a jogállamiság elvének figyelmen kívül hagyását jelenti mindaz, ami a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem diákjaival történik – erre hívta fel a figyelmet Sógor Csaba az Európai Parlament brüsszeli mini-plenáris ülésén.

Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a Magyarországról szóló vitában, majd napirenden kívüli felszólalásban is szóvá tette a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügyét.

Az EP plénumában elmondta: az európai intézmények több alkalommal is értesültek arról a példátlan helyzetről, hogy Romániában az egyik multikulturálisnak nevezett felsőoktatási intézmény, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem az egyetemi autonómiára hivatkozva 2011 óta egyszerűen nem tartja be a hatályos oktatási törvényt.

Hirdetés
Hirdetés

Sógor Csaba elmondta, a helyzet az elmúlt néhány napban sokkal rosszabbra fordult, ugyanis közvetlenül a vizsgaidőszak előtt a magyar hallgatók kárára változtattak a vizsgakövetelményeken.

Cătălin Ivan megrovásban részesítené Tőkést

Cătălin Ivan Európai Parlamenti képviselő azt nyilatkozta csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek, hogy benyújt a parlament vezetőségének egy dokumentumot a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) valós helyzetéről, és kérni fogja, hogy részesítsék fegyelmi megrovásban Tőkés Lászlót a parlament plénumában tett nyilatkozatáért.

„A fake news ellen határozottan fellépő Európai Parlament nem tűrhet el látható rosszindulattal tett, hazug és manipulatív nyilatkozatokat. Tőkés László ismét bebizonyította, hogy nem több egyszerű eszköznél, amit Orbán Viktor Románia, és főleg a Hargita, Kovászna és Maros megyei románok ellen használ” – nyilatkozta a képviselő.

Ivan „botrányosnak” nevezte Tőkés László Fideszes képviselő csütörtöki felszólalását, ami nem maradhat büntetlenül.

(Agerpres/Marosvásárhelyi Rádió)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük