Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bővítette a szenátus az energiaügyi rendelet kedvezeményezettjeinek a körét

Bővítette a szenátus az energiaügyi rendelet kedvezeményezettjeinek a körét Románia

Elfogadta kedden a szenátus az energiaárak korlátozásáról és kompenzálásáról szóló 2022/119-es sürgősségi rendeletet, bővítve a kedvezményezettek körét.

A jogszabályt 86 szenátor támogatta, 36-an tartózkodtak a szavazáskor.

A sürgősségi rendelet szerint jövő év augusztus 31-ig 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként áfával együtt az áramért azok a háztartások, amelyeknek az átlagos havi fogyasztása nem haladja meg a 100 kilowattórát; 100,01 és 300 kilowattóra közötti átlagos havi fogyasztás esetén a villamos energia ára áfával együtt nem haladhatja meg a 0,80 lejt kilowattóránként, ha a háztartás 255 kilowattóránál kevesebb áramot használ el egy hónapban. A földgáz ára kilowattóránként legtöbb 31 bani a háztartások, és legtöbb 37 bani más fogyasztók esetében.

A szenátusban elfogadott módosítás szerint 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként áfával együtt az áramért a havi fogyasztástól függetlenül a legkevesebb három gyermeket nevelő családok is; a kedvezmény érvényes abban az esetben is, ha a szülők valamelyik gyermeke tanulmányait végző, 26 alatti fiatal. A 0,68 lejes ársapka érvényes fogyasztásuktól függetlenül a kezelésükhöz szükséges orvosi eszközöket, készülékeket vagy berendezéseket használó személyekre is.

Egy további módosítás szerint a legtöbb 1 lejt fizetnek kilowattóránként az átlagos havi áramfogyasztásuk 85 százalékáig a kis és közepes vállalkozások, a közüzemi szolgáltatók (beleértve a bukaresti metróvállalatot), az élelmiszeripari vállalkozások, a tudományos és technológiai parkok, a sport területén beruházásokat irányító vagy kezelő közvállalatok, az ipari parkok működtetői, a gyógyszergyártók és -forgalmazók, a hűtőláncot használó gyógyszertárak, illetve a Romániában hivatalosan elismert egyházak templomai.

A szenátus első házként vitatta meg a tervezetet, a döntő ház a képviselőház.

Elfogadták a romániai energiaágazat karbonmentesítéséről szóló sürgősségi rendeletet is

Elfogadta kedden a szenátus a romániai energiaágazat karbonmentesítéséről szóló 2022/108-es sürgősségi rendeletet is.

A jogszabály előírja a lignit- és széntüzelésű erőművek, illetve a lignit- és a szénbányák bezárását és konzerválását, ugyanakkor szabályozza a bezárt létesítmények alkalmazottainak a támogatását.

A sürgősségi rendelet szerint energiaválság esetén az energiaügyi miniszter javaslatára a kormány dönthet a lignit- és széntüzelésű erőművek újraindításáról.

A jogszabály vitáján a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője, Radu Oprea elmondta, hogy a frakciója csak azért támogatja az elfogadását, mert végül bekerült a bezárt létesítmények újraindításának a lehetősége.

A sürgősségi rendeletet döntő házként a képviselőház vitatja meg.

(forrás: Agerpres, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük