Felhívás!

Bogdan Mateescu bírót választották a CSM új elnökének

Bogdan Mateescu bírót választották a CSM új elnökének Románia

Bogdan Mateescu bírót választották csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) új elnökének.

Az alelnök Florin Deac ügyész lesz.

A CSM plenáris ülésén Mateescu 13 támogató és három ellenszavazatot kapott, két szavazat érvénytelen volt.

Deac kinevezését 13-an támogatták öten ellene szavaztak.

Mateescu: az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály jelenlegi formájában nem hatékony

Az igazságszolgáltatási rendszerben történt esetleges bűncselekményeket kivizsgáló speciális ügyészi osztály (SIIJ) jelenlegi formájában nem hatékony – jelentette ki a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) frissen megválasztott elnöke.

Bogdan Mateescu bírót arról kérdezték az újságírók, hogy továbbra is támogatja-e a SIIJ felszámolását. “Jelenlegi szervezeti formájában nem hatékony. Másfelől viszont partnereinkkel, az igazságügyi rendszerrel karöltve, megfelelő javaslatokat kidolgozva megoldást kell majd találnunk, hogy ne is sérüljön a bírói jog, szabadság és függetlenség, de ugyanakkor hatékonyan lehessen büntetőjogilag felelősségre vonni azokat a bírákat és ügyészeket, akik vétkeznek” – felelte a csütörtökön megválasztott elnök.

Bogdan Mateescu azt mondta: nehéz év vár az igazságszolgáltatásra, de a bírók és ügyészek továbbra is számíthatnak a CSM támogatására függetlenségük védelmében.

“Ugyanakkor szeretnék biztosítani mindenkit, az egész társadalmat is beleértve, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége nem zárja ki a felelősség elvét” – szögezte le a CSM ülését követően.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.