Felhívás!

Bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti a PSD a kormányt, ha nem duplázza meg a gyermekpénzt

Bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti a PSD a kormányt, ha nem duplázza meg a gyermekpénzt Románia

Felszólította a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy a vonatkozó törvényekben előírtaknak megfelelően duplázza meg a gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) összegét augusztus 1-jétől, szeptember 1-jétől pedig növelje a nyugdíjakat, ellenkező esetben bizalmatlansági indítványt nyújt be az alakulat a kormány ellen.

A PSD szóvivője, Lucian Romaşcanu vasárnapi sajtótájékoztatóján kiemelte, egy nappal a nemzetközi gyermeknap előtt ismét figyelmeztetik az Orban-kormányt, hogy törvény kötelezi a gyermekpénz megkétszerezésére. “Ne lopják el a gyermekek pénzét! Ez egy megszerzett joguk a gyerekeknek, a törvény előírja az összeg megduplázását augusztus 1-jétől, mint ahogyan a nyugdíjak 40 százalékos emelését is szeptember 1-jétől” – fogalmazott.

Hozzátette, nem a gyermekek hibája, hogy az “inkompetens” PNL-kormány nem talál sem politikai, sem anyagi erőforrásokat a gyermekpénz megkétszerezésére.

“Folyamatosan azt halljuk, hogy nincs pénz. Ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy hét hónap alatt a PNL-kormány és Cîţu miniszter (Florin Cîţu, a pénzügyi tárca vezetője – szerk. megj.) összesen mintegy 75 milliárd lej hitelt vett fel, azaz majdnem akkora összeget, mint a PSD-kormány három év alatt. Nem mondhatod, hogy nincs pénzed a gyermekpénz megduplázására vagy a nyugdíjak emelésére, miközben ennek a több mint 15 milliárd eurónak nincs világosan megszabott rendeltetése, a pénzügyminisztérium nem magyarázta el, mi történt ezzel a pénzzel” – nyomatékosította.

A PSD szóvivője arról is beszélt, hogy jelen pillanatban több mint 1,9 millió romániai nyugdíjasnak – azaz a járadékban részesülők 40 százalékának – 1000 lejnél kisebb a nyugdíja, ezért nekik szükségük van a 40 százalékos emelésre. Amennyiben a kormány nem emeli a gyermekpénzt és a nyugdíjakat, a PSD bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene – szögezte le Romaşcanu.

“A PNL kormányra kerülése óta 12 ezerrel nőtt az állami alkalmazottak száma”

Amióta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányra került, több mint 12 ezer személlyel bővült az államapparátus – állítja a Szociáldemokrata Párt (PSD).

Az alakulat szóvivője, Lucian Romaşcanu vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, a PNL kormányra kerülése óta 12 ezerrel nőtt az állami alkalmazottak száma, mivel – mint állítja – a liberálisok alkalmazták “protekciósaikat”. “Meggyőződésünk, hogy az emberek látják és szavazáskor büntetni fogják ezeket a visszaéléseket” – fogalmazott.

A PSD-s politikus két ábrát is bemutatott ennek kapcsán, amelyeken állítása szerint a Nelu Tătaru egészségügyi tárcavezető, illetve a Ion Ştefan fejlesztési miniszter állami állásokhoz juttatott “rokonai, barátai, protezsáltjai” voltak láthatók.

A szóvivő ugyanakkor néhány, “a liberálisok rossz kormányzásából” adódó adatot is felsorolt, amelyek – szerinte – a kabinet inkompetenciáját támasztják alá.

“600 ezer alkalmazott van kényszerszabadságon, 425 ezer ember maradt munka nélkül. Az Eurostat szerint uniós viszonylatban Románia a harmadik helyet foglalta el 2020 márciusában a munkanélküliség növekedése tekintetében. 518.400 kkv zárt be vagy esett vissza a tevékenysége. 37 milliárd eurót veszítettek forgalmukból a romániai vállalatok. 170 ezer cég nem tudja, hogy újrakezdi-e tevékenységét június 1-je után. A bruttó hazai termék soha nem látott mértékben, 14,4 százalékkel esik vissza a második negyedévben, az árak pedig 22 százalékkel fognak nőni az Országos Statisztikai Intézet hivatalos előrejelzése szerint” – sorolta az adatokat a PSD-s politikus, hozzátéve, mindezek alapján a PSD a liberális kormány lemondását követeli.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások