Felhívás!

Bíróságon támadnák meg a beiskolázási keretszámokról szóló rendeletet a tanügyi szakszervezetek

Bíróságon támadnák meg a beiskolázási keretszámokról szóló rendeletet a tanügyi szakszervezetek Románia

Bíróságon készül megtámadni a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) a líceumi és szakiskolai beiskolázási keretszámra vonatkozó, 2019/4057-es minisztériumi rendeletet – közölte szerdán George Purcaru FSLI-elnök Nagyváradon.

Purcaru sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy a szakszervezeti szövetség követeli: a tanügyminisztérium vonja vissza a május 28-án meghozott, a 2019-2020-as tanévre vonatkozó beiskolázási számokat megszabó rendeletét. Ellenkező esetben minden lehetséges úton fellépnek ellene, többek közt bíróságon is megtámadják, mert álláspontjuk szerint megkérdőjelezhető a rendelet törvényes volta, lévén, hogy nem tartja tiszteletben a beiskolázási számok meghatározásának metodológiai ütemtervét. Az ügy kapcsán már számos tiltakozást fogalmaztak meg az iskolák az ország csaknem minden megyéjében, tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Föderációjának elnöke ismételten kérte Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, hogy sürgősségi hatállyal vonja vissza a 2019/4057-es rendeletet, amely “feje tetejére állítja az oktatási rendszert, bizonytalanságot kelt a tanulók és tanárok körében, a tájékoztató szórólapok még nincsenek kinyomtatva és a nyolcadikos tanulókhoz még nem jutottak el az információk”.

George Purcaru leszögezte: amennyiben a szaktárca nem vonja vissza a vitatott rendeletet, felkészültek arra, hogy bírósági úton támadják azt meg.

Kifejtette: a rendelet “egy tollvonással” szakosztályokká alakít líceumi osztályokat, márpedig képtelenség egyik napról a másikra szakoktatást bevezetni 26.000 diák esetében, hisz erre nincs meg a szükséges anyagi fedezet, és a líceumi osztályok a rendelkezés miatt várhatóan túlzsúfolttá fognak válni. Véleménye szerint a munkaerőpiac igényei alátámasztják a szakosztályok szükséges voltát, de azokat fokozatosan kell létrehozni, lépést tartva az anyagi lehetőségekkel.

Azt is nehezményezte, hogy a szaktárca január helyett csak májusban rendelkezett a beiskolázási számokról, és nem tart fenn párbeszédet a szakszervezetekkel, noha szerinte egy ilyen horderejű kérdésben elkerülhetetlen kikérni a tanárok véleményét.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 6., 7:30
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Aki nem írja meg az 5 öst, annak rendezzenek pótvizsgát s ha így sem teljesít irány a szakliceum vagy a juhok mint régen! Lassan az iskola olyan mint a bölcsi! A szülő mig gürizik a tanító,tanár vigyáz az antiszociális csemetére! Jön a vakáció, örülnek 1es szülők?! A végzős diákokból találomra párat szedjenek ki 1 tollbamondásra! Tegyenek fel pár banális kérdést a tananyagból! Meglátják, h nagy a baj és nem is annyira a tananyaggal van baj!!!😁😂🤣