Felhívás!

Bírálják az egyetemistaszervezetek a nyugdíjkorhatár kitolásának lehetőségét

Bírálják az egyetemistaszervezetek a nyugdíjkorhatár kitolásának lehetőségét Románia

Bírálja a Romániai Egyetemistaszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) a kormány azon tervezetét, amely lehetővé tenné – többek között az egyetemi tanárok számára is – a nyugdíjkorhatár 70 évig történő kitolását. A szövetség kéri a parlamenttől, hogy törölje az előírást a jogszabályjavaslatból.

Az ANOSR úgy véli, a nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó javaslat egy újabb féket jelent az egyetemek modernizációs folyamatában.

“A szövetség álláspontja egyértelmű és határozott ebben a kérdésben: a felsőoktatási rendszer jelenlegi megszervezése alapján minden egyetemi oktatónak 65 éves korában nyugdíjba kell vonulnia, ahogyan azt az oktatási törvény eredetileg is előírta” – áll a közleményben.

Az ANOSR szerint a 65 éves nyugdíjkorhatár azért is fontos, mert hozzáférhetővé teszi a tanári pályát a fiatalok számára. Az oktatási minisztérium statisztikái azt mutatják, hogy 2015 és 2019 között 27%-kal csökkent az egyetemi tanársegédek száma. “Ez még inkább rávilágít arra, hogy miért kell a rendszerbe belépők számának növelésére helyezni a hangsúlyt. Egy ilyen változtatás még inkább megzavarná a fiatalok szakmai útját, elbizonytalanítaná őket azzal kapcsolatban, hogy mikor kerülhetnek be a szakmába” – magyarázzák.

A szövetség szerint a parlamentnek ki kell javítania ezt a “hibát” a kormány tervezetében, és olyan kezdeményezésekre kellene fordítania a figyelmét, amelyek javulást hozhatnak a romániai felsőoktatásban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások