Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Benyújtotta lemondását Vasile Dîncu védelmi miniszter

Benyújtotta lemondását Vasile Dîncu védelmi miniszter Románia

Vasile Dîncu hétfőn bejelentette, hogy lemondott a kormányban betöltött védelmi miniszteri tisztségéről.

„Ma reggel benyújtottam lemondásomat a védelmi miniszteri tisztségről Nicolae Ciucă miniszterelnöknek” – írta Dîncu a Facebook-oldalán.

„Gesztusomat azzal indokolom, hogy lehetetlenség együttműködni Románia elnökével, a hadsereg legfőbb parancsnokával. Szükségesnek tartom, hogy visszalépjek tisztségemből, hogy semmiképpen ne hátráltassam a parancsnoki láncban működő döntéshozatali folyamatokat és programokat, és ne akadályozzak egy sor olyan projektet, amelyek feltétlenül szükségesek a védelmi minisztérium és a román hadsereg optimális működéséhez” – áll a leköszönő tárcavezető indoklásában.

Vasile Dîncu kijelentette, hogy Klaus Iohannis államelnök semmit nem rótt fel neki konkrétan, és senki nem követelte a lemondását.

A parlamentben adott nyilatkozatában Vasile Dîncu nyomatékosította, hogy már megindokolta lemondását.

„Nagyon világosan megindokoltam lemondásomat, nem akarok további részleteket adni” – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy mikor keletkezett a szakadás az államelnökkel való kapcsolatában, Dîncu így válaszolt: „Nem tudom. Amióta azt hallom különböző forrásokból, immár hat hónapja, hogy le kell mondanom, és ehhez hasonlók”.

Hozzátette, Klaus Iohannis „semmit nem rótt fel neki konkrétan”, és nem beszéltek sem hétfőn, sem vasárnap.

„Senki nem követelte eddig a lemondásomat” – ismételte meg a leköszönő miniszter.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő hétfőn közölte, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök tudomásul vette Vasile Dîncu lemondását a védelmi miniszteri tisztségből. 

A PSD Nicolae Ciucát javasolják ügyvivő védelmi miniszternek

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége tudomásul vette Vasile Dîncu védelmi miniszter lemondását, és azt javasolja, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök vegye át ideiglenesen a tárca vezetését – nyilatkozta hétfőn Marcel Ciolacu.

A Szociáldemokrata Párt elnöke a miniszter lemondására adott magyarázata kapcsán rámutatott, jómaga úgy gondolta, hogy Dîncu vitatott nyilatkozatának ügyét lezárták, miután elmagyarázta, mit akart mondani. „Végül is minden konfliktus egy adott ponton tárgyalással, valamilyen megállapodással zárul, függetlenül attól, hogy ki nyer és ki veszít. Vasile Dîncu soha nem utalt arra, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie” – fogalmazott Ciolacu.

A pártvezető hozzátette, az a javaslatuk, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök vegye át ideiglenesen a védelmi tárca vezetését, erről az alakulat Országos Állandó Bürójának, majd Országos Politikai Tanácsának ülésén születik meg a végleges és hivatalos döntés. 

Marcel Ciolacu nem tartja kizártnak, hogy a PSD átengedje a védelmi miniszteri tisztséget a koalíciós partner Nemzeti Liberális Pártnak (PNL).

Az újságírók többek között arról faggatták a szociáldemokrata pártelnököt, fennáll-e annak a lehetősége, hogy a PSD átengedje a védelmi miniszteri tisztséget a liberálisoknak.

„A politikában minden lehetséges. (…) Ne bocsátkozzunk most találgatásokba. Én azt mondtam, hogy minden lehetséges, lehet tárgyalni. A koalícióban párbeszédet lehet folytatni”.

Ciolacu nem akart a PSD lehetséges jelöltjeiről beszélni, akik átvehetnék a védelmi tárcát, de azt mondta, hogy mindenképpen katonaviselt személyt kell keresni.

„Néhány évig még találunk olyan embereket, akik elvégezték a katonai szolgálatot” – tette hozzá.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások